Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ


ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΣΟΔΕΙΑ ΤΟΥΣ
Ζημιές από θεομηνία
* Σοβαρά προβλήματα στα Φάρσαλα * Δοκιμασία για παράλια


Η χθεσινή νεροποντή στη Λάρισα έλαβε διαστάσεις θεομηνίας στα Φάρσαλα. Σχεδόν ολόκληρη η επαρχία Φαρσάλων και ο Δήμος Ενιπέα βυθίστηκαν στο σκοτάδι από τις 4 το απόγευμα. Καλλιέργειες καταστράφηκαν, σπίτια πλημμύρισαν, δέντρα ξεριζώθηκαν, σκεπές έπεσαν. Η καταρρακτώδης βροχή σε συνδυασμό με το χαλάζι σε ορισμένες περιοχές (Ανωχώρι, Κατωχώρι, Ευίδριο) προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα που κινητοποίησαν ΔΕΗ και Πυροσβεστική από τη πρώτη στιγμή.
Η ξαφνική καταιγίδα υπό τη συνοδεία ισχυρών ανέμων, είχε αναπάντεχη εξέλιξη για τους κατοίκους των Φαρσάλων που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά τους κόπους μιας χρονιάς να καταστρέφονται. Οι ζημιές όμως δεν περιορίστηκαν στις καλλιέργειες αφού η καταιγίδα στο πέρασμά της σάρωσε στέγες και αποθήκες ενώ τα δέντρα που ξεριζώθηκαν στο κέντρο της πόλης προκάλεσαν και κυκλοφοριακά προβλήματα. Σύμφωνα, με τους κατοίκους τα Φάρσαλα είχαν χρόνια να αντιμετωπίσουν τέτοιου μεγέθους καταστροφή.
Καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και τομάτας καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς από τη χαλαζόπτωση, σημειώθηκαν κατολισθήσεις ενώ ο δυνατός αέρας παρέσυρε στέγες αποθηκών, σπιτιών, ενώ κατέστρεψε και τα παραπήγματα που κατασκευάζονται στη νέα Λαϊκή Αγορά, προκειμένου να στεγάσουν το Παζάρι των Φαρσάλων.
Σε απόγνωση δεκάδες αγρότες της επαρχίας είδαν τις καλλιέργειές τους να χάνονται από την πρωτοφανή καταιγίδα, που κράτησε περίπου μία ώρα. Όπως δήλωσαν χθες στην «Ε.τ.Δ.» αρκετοί αγρότες, αυτό που επιθυμούν στη παρούσα φάση είναι να τους συμπαρασταθεί η Πολιτεία, γιατί η κατάσταση είναι τραγική.
Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Φαρσάλων, άντρες του Α.Τ. Φαρσάλων και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής από τη Λάρισα έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες μέχρι αργά το βράδυ, ενώ υπήρξε και ένας μικροτραυματισμός.
...Και ενώ τα Φάρσαλα ζούσαν τραγικές στιγμές στη Λάρισα και στα γύρω χωριά Τύρναβο και Αμπελώνα η βροχή ήταν θείο δώρο για τις διψασμένες καλλιέργειες. Κάποια μικροπροβλήματα όπως διακοπές ρεύματος-κυρίως στον Τύρναβο και πτώσεις δέντρων αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: