Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός είναι μια κορυφαία μορφή για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Έζησε σε μια εποχή που το έθνος μας ριμάζονταν από την πιο στυγνή τυραννία των Τούρκων. Η αγνή του ψυχή φλέγονταν από αγάπη για το Χριστό και την Ελλάδα. Για αυτό αναδείχθηκε γρήγορα μεγάλος Ιεραπόστολος του Ευαγγελισμού του ελληνικού λαού. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Κώνστας. Γεννήθηκε το 1714 στο χωριό «Μέγα Δένδρον» της επαρχίας Αποκούρου της Αιτωλίας. Οι γονείς του ήταν πάρα πολύ ευσεβείς και μόρφωσαν τον Κώνστα «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου». Σε ηλικία 30 περίπου χρόνων φοιτά στην Αθωνιάδα σχολή στο Άγιο Όρος, σπουδάζοντας Αρχαία Ελληνικά και Λατινική φιλολογία, φιλοσοφία, ηθική, ρητορική, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, ιατρική και θεολογία έχοντας επιφανείς διδασκάλους του Γένους ως καθηγητές όπως τον Παναγιώτη Παλαμά και τον Ευγένιο Βούλγαρη.
Στην Ιερά Μονή Φιλοθέου βρήκε το κατάλληλο πνευματικό κλίμα που ζητούσε η ψυχή του. Εκεί άρχισε συστηματικά να μελετά το λόγο του Θεου, την Αγία Γραφή καθώς και τους Πατέρες της Εκκλησίας.
Το 1759 γίνεται μοναχός και αργότερα ιερέας και παίρνει το όνομα Κοσμάς.
Αφήνει το Άγιο Όρος και έρχεται στην πόλη όπου γνωρίζει τον Πατριάρχη Σεραφείμ Β’ και άλλους αρχιερείς που τον προτρέπουν στο κήρυγμα.
Το 1760 σε ηλικία 46 χρόνων ξεκινά τις περιοδείες τους για να στηρίξει τους χριστιανούς. Το κήρυγμά του είχε μεγάλη επιτυχία αν και η εποχή ήταν δύσκολη αφού σχολεία δεν υπήρχαν και φοβερή αγραμματοσύνη επικρατούσε σε όλη την πατρίδα μας.
Ο Πατροκοσμάς πραγματοποίησε τέσσερις μεγάλες ιεραποστολικές περιοδείες, όσες και ο Απόστολος Παύλος. Πέρασε από αναρίθμητες πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά και παντού κήρυττε την πίστη στο Χριστό και την αφοσίωση στην ορθόδοξη εκκλησία. Το τεράστιο ιεραποστολικό του έργο κράτησε είκοσι χρόνια και στο διάστημα αυτό ίδρυσε 247 σχολεία.
Εβραίοι τον κατηγόρησαν στον Κουρτ – Πασά στον οποίο έδωσαν και είκοσι χιλιάδες γρόσια για να τον βγάλει από τη μέση γιατί θίγονταν τα συμφέροντά τους από τα κηρύγματά του.
Τον συνέλαβαν οι Τούρκοι και στη θέση Μπουγιαλή κοντά στον Άψο ποταμό τον κρέμασαν σε ένα δένδρο. Μετά γύμνωσαν το ιερό λείψανό του και με μια πέτρα στο λαιμό το έριξαν στο ποτάμι. Ήταν 24 Αυγούστου του έτους 1779.
Μετά τρεις ημέρες ο ιερέας του χωριού Καλικόνταση βρήκε το λείψανο του Αγίου, το έντυσε με το ράσο του και το ενταφίασε στο νάρθηκα της εκκλησίας των εισοδίων της Θεοτόκου.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον ανακήρυξε τυπικά Άγιο στις 20/4/1961. Οι κάτοικοι, όμως, των περιοχών όπου έδρασε του είχαν κτίσει ναούς και προσκυνητάρια, είχαν ζωγραφίσει εικόνες του, είχαν συνθέσει ακολουθίες και τον μνημονεύουν στις προσευχές τους πριν ακόμη τον ανακηρύξει Άγιο το Πατριαρχείο. Εκτός από το ιεραποστολικό του έργο ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός κατά τη διάρκεια της δράσης του προέβη στην προφήτευση πάρα πολλών γεγονότων που αφορούσαν τον Ελληνισμό αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα από τις οποίες αρκετές έχουν επαληθευθεί έως σήμερα. Για εμάς δεν υπήρξε ένας απλός μάρτυρας αλλά ένας σπουδαίος Εθνομάρτυρας. Αν βλέπει την κατάσταση του σημερινού ελληνικού κράτους θα φρήττει για την κατάντια των Ελλήνων πολιτικών να καταθέτουν στεφάνια στο μαυσωλείο του αρχισφαγέα Κεμάλ Αττατούρκ και να επιδιώκουν να κάνουν τα θρησκευτικά ένα απλό προαιρετικό μάθημα στα σχολεία.
Η ευγνωμοσύνη της Ελλάδας είναι τεράστια για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου