Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

ΣΤΟ 7,3% Ο ΛΑ.Ο.Σ ΚΑΙ ΣΤΟ 4,1% ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ




Αποτέλεσμα – σοκ για τον δικομματισμό, προμηνύεται στις ευρωεκλογές. Την αίσθηση μεγάλης μερίδας της κοινής γνώμης (αλλά και αρκετών πολιτικών) έρχεται να επιβεβαιώσει το χθεσινό γκάλοπ της GPO για το MEGA καθώς στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν κάτω από 50%.
Πρέπει να είναι η πρώτη φορά σε δημοσκόπηση που τα δύο μεγάλα κόμματα συγκεντρώνουν τόσο χαμηλό ποσοστό, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένα νέο μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών παρά το – αδιαμφισβήτητο – γεγονός ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές θεωρείται «χαλαρή».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση – το δεύτερο μέρος της – στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 25% κι ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 24%. Στην τρίτη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 11,2%, τέταρτο το ΚΚΕ με 9,1%, ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει 7,3%, ενώ η μεγάλη έκπληξη γίνεται από τους Οικολόγους, οι οποίοι διεκδικούν με πολύ σοβαρές πιθανότητες έδρα με το 4,1%. Το 10,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει λευκό ή άκυρο, ενώ το 8,8% δεν αποκαλύπτει (ή δεν ξέρει) τι θα ψηφίσει.
ΣΕΝΑΡΙΑ
Τα αποτελέσματα του γκάλοπ, που αποτέλεσαν χθες βασικό θέμα συζήτησης, αναζωπύρωσαν σενάρια για πρόωρες εκλογές τον προσεχή Απρίλιο, μόλις δηλαδή θα έχει εκπνεύσει η συνταγματική προθεσμία για τη λίστα (μέχρι τις 17 Μαρτίου 2009 οι εθνικές εκλογές αν γίνουν, θα γίνουν με λίστα).
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο κ. Κώστας Καραμανλής δεν θα μπορεί να κυβερνήσει με δεδομένα αφ’ ενός την ισχνή πλειοψηφία των 152 και τους αντάρτες κι αφ’ ετέρου ένα πολύ χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές. Έτσι, θα προτιμήσει να πάει σε εκλογές τον Απρίλιο στοχεύοντας να βγει πρώτος και γνωρίζοντας ότι ούτως ή άλλως δεν θα έχει αυτοδυναμία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα στήσει διπλές κάλπες τον Ιούνιο του 2009 προσδοκώντας το εκλογικό σώμα να «εκτονώσει» τη δυσαρέσκεια στην κάλπη των ευρωεκλογών και να του ξαναδώσει την πλειοψηφία στην άλλη κάλπη.
Σχόλιο: Τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων κατρακυλούν, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει περίπου 3 μονάδες ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. σχεδόν διπλασιάζει το ποσοστό του, μεγάλη έκπληξη αποτελούν και οι Οικολόγοι. Ελπίζουμε ο Γ. Καρατζαφέρης να σταθεί αντάξιος της αγάπης και της στηριξης του κόσμου και να μην ξαναμιλήσει για συνεργασία με το κόμμα της Ν.Δ....








1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το φαινόμενο της αύξησης του ποσοστού των οικολόγων στην Ελλάδα είναι απόλυτα τεκμηριωμένο για τα δεδομένα της Ε.Ε., ως μοχλός πίεσης και μόνο, για μια ποιο περιβαλλοντική πολιτική στην Ευρώπη. "Λογικά" το κόμμα των οικολόγων δεν έχει τις λύσεις για όλο το φάσμα της πολιτικής που επικαλείται κόμμα αλλά αποτελεί ένα κόμμα (πίεσης) για μια ποιο οικολογική συνήδειση. Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται κόμματα με αυξημένη περιβαλλοντική πολιτική και συνείδηση παρά κομματικοποίηση των θεμάτων του περιβάλλοντος.

Τα ποσοστά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι λογική συνέπεια της πολιτικής του κόμματος κ. Καρατζαφέρη. Το ποσοστό που συγκεντρώνει ο ΛΑΟΣ σε αυτή τη δημοσκόπηση, δεν εκπλήσει τον κόσμο που γνωρίζει τη σκληρή δουλειά, τις ορθές προτάσεις και τη συνέπεια όλων των πολιτικών του κόμματος. Άλλωστε η παρουσία του ΛΑΟΣ στην Ευρωβουλή είναι απαραίτητη για τις πολιτικές που αφορούν τη χώρα μας αλλά και την Εθνική πορεία των Ελλήνων.
"Έλληνες, η Ελλάδα χρειάζεται τη συμπόρευση όλων."