Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΠΑΡΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ


Ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος. Ανέλαβε πριν δύο χρόνια το αποδεκατισμένο κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) στην Αυστρία – είχε εκδιωχθεί ο Χάιντερ με όλη την κοινοβουλευτική ομάδα λόγω στηρίξεως στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας – και το έφτασε στο 18%. Αυτό δεν εμπόδισε τον Γιεργκ Χάιντερ να συγκεντρώσει το 11% των ψήφων, πράγμα που είτε αρέσει είτε όχι δίνει στην εθνική δεξιά μίας χώρας μέλους της Ευρώπης ένα ποσοστό που συνολικά αγγίζει το 30%. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο εθνικιστής ηγέτης δήλωσε: «Πετύχαμε μία ιστορική νίκη ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα υπέστησαν την βαρύτερη ήττα στην ιστορία τους. Είμαστε τρίτη δύναμη στην Αυστρία και ζητάμε να ακολουθηθεί το μοντέλο του 1999, όπου ο ο Βόλφγκανγκ Σούσελ, αν και τρίτος είχε γίνει καγκελάριος.» Για τον ηγέτη της FPÖ-Chef προσφέρονται δύο εναλλακτικές. Η μία είναι να συνεργασθεί με τους σοσιαλιστές της SPÖ, οι οποίοι όμως έχουν αποκλείσει αυτήν την πιθανότητα. Η άλλη είναι να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το «Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας» και τον «Συνασπισμό για το μέλλον της Αυστρίας» του Χάιντερ, ο οποίος όχι απλά επιθυμεί κάτι τέτοιο αλλά επιδιώκει την επανένωση του συνδυασμού του με το κόμμα που τον είχε αναδείξει.
Αν και ο Γ.Γ. του «Κόμματος της Ελευθερίας» Χάραλντ Βιλίμσκι έχει αποκλείσει την περίπτωση ενός τέτοιου κυβερνητικού συνασπισμού, ο Στράχε που προ των εκλογών απέκλειε μία τέτοια συνεργασία δηλώνει: «Αν μπορέσει να υπάρξει μία σωστή προγραμματική πρόταση τότε μπορούμε να διαπραγματευτούμε.»Στην περίπτωση αυτή όμως είναι σαφές ότι το «Λαϊκό Κόμμα» δεν μπορεί να ορίσει τον καγκελάριο. «Το Λαϊκό Κόμμα τιμωρήθηκε. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβάλλει αξιώσεις για την ηγεσία ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουμε τα δεκανίκια του Λαϊκού Κόμματος...», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στράχε. Και συνέχεισε: «Το Κόμμα της Ελευθερίας πέτυχε μία ιστορική νίκη. Ισχυροποιηθήκαμε και γι’ αυτό το λόγο ζητάμε την Καγκελαρία».Μοναδικό αγκάθι για τους «Ελεύθερους» είναι το υψηλό ποσοστό του Χάιντερ, ο οποίος αξιοποίησε στον μέγιστο βαθμό την δημοφιλία του στο κρατίδιο της Καρινθίας, όπου για χρόνια υπήρξε πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας 39,4% των ψήφων. Όσο όμως κι αν ο Χάιντερ δεν έχανε ευκαιρία να διακηρύσσει την επιθυμία του να επιστρέψει στους Ελεύθερους και όσο και αν εισέπραττε εχθές τα συγχαρητήρια του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, ο τελευταίος σε σχετική ερώτηση δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση. Για μένα ισχύει ό,τι είχα πει και προεκλογικά.»Ως προς τις πρώτες εξαγγελίες του Κόμματος της Ελευθερίας χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του δευτέρου Γενικού Γραμματέως του Κόμματος, κ. Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα κάνει εκπτώσεις εις ό,τι αφορά τις θέσεις του για τους αλλοδαπούς κι για την Ευρωπαϊκή πολιτική. «Αν είναι να ζητηθούν από κάποιον υποχωρήσεις, τότε αυτός ο κάποιος πρέπει να είναι το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές. Αυτοί έφαγαν τη σφαλιάρα. Καθοριστικό για το αποτέλεσμά μας ήταν το γεγονός ότι δεν κάναμε κανέναν ελιγμό και μείναμε πιστοί στο πρόγραμμα και τους ψηφοφόρους μας.»


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ: Καρατζαφέρη ξύπνα επιτέλους και δες τι έγινε στην Αυστρία. Καμία συνεργασία με όρους της πλάκας. Καμία συνεργασία με τα τρωκτικά της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: