Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...


Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πρότεινε τελικά ο Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους της Ελλάδας και της FYROM, στη χθεσινή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, εξήγησε πως οι προτάσεις του προσφέρουν τη δυνατότητα μίας εκατέρωθεν αξιοπρεπούς λύσης και πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, επισημαίνοντας: «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε το μέλλον». Μετά από μία πρώτη εκτίμηση και ύστερα από τις πρόσφατες τοποθετήσεις της Αθήνας, φαίνεται πως ο Μάθιου Νίμιτς επέλεξε μία σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που έχει προσδιορίσει εξαρχής η ελληνική διπλωματία. Το επόμενο διπλωματικό ραντεβού των δύο πλευρών και του κ. Νίμιτς ορίστηκε γύρω στις 20 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, στην πρόταση Νίμιτς επισημαίνεται: “Κανένα κράτος ή επίσημη υποδιαίρεση αυτού δεν θα αναφέρεται για καμία διεθνή χρήση και σε καμία περίπτωση σε «Μacedonia ή Makedonijα»”
και παρακάτω: “Επισημαίνεται πως το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα χρησιμοποιείται αυστηρά για εσωτερική χρήση από το κράτος που θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»”.
Δηλώνεται ότι κανένα κράτος ή επίσημη υποδιαίρεση αυτού θα έχει το δικαίωμα να αναφέρεται για διεθνή χρήση και σε καμία περίπτωση στο όνομα «Macedonia ή Macedonija».
Κάνει γνωστό πως το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός του κράτους που έγινε αποδεκτό ως «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας».
Για όλες τις επίσημες χρήσεις στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, το κράτος που έγινε αποδεκτό ως «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας» από τούδε και στο εξής θα αναφέρεται στο μέχρι σήμερα «Republika Makedonija» και θα ισοδυναμεί νομίμως στο συνταγματικό όνομα του κράτους για διεθνείς και επίσημες χρήσεις, ενώ άλλοι επιθετικοί προσδιορισμοί και άλλες αναφορές σε αυτό (το κράτος) θα αντιστοιχούν στη φόρμουλα που αναφέρεται σε αυτή την απόφαση.
Λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η «Μακεδονία» αναφέρεται σε γεωγραφική περιοχή με τμήματα που ανήκουν σε διάφορα κράτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται στο κράτος που γίνεται αποδεκτό ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επίσης, λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η «Μακεδονία» έχει σημασία σε μία μακρά σχέση με την ιστορική κληρονομιά, πολιτισμό και ιστορία με την ελληνική δημοκρατία και τον ελληνικό λαό από τους αρχαίους χρόνους. Η «Μακεδονία» είναι ένα όνομα που χρησιμοποιείται και αναφέρεται σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος και οι πολίτες αυτής της περιοχής εντός της ελληνικής δημοκρατίας αναφέρονται κατά παράδοση ως «Μακεδόνες».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας το τελευταίο πακέτο ιδεών για το όνομα των Σκοπίων
Ερωτηματικά για την ουδετερότητα Νίμιτς
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 12:45

Ερωτηματικά για την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως αμερόληπτου διαμεσολαβητή εγείρει αποκάλυψη εγγράφου «φωτιά» της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Εθνος», έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αποδεικνύει ότι η αμερικανική πλευρά ειχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι το τελευταίο «πακέτο Νίμιτς» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στην τελική του μορφή στις 8 Οκτωβρίου, ήταν προϊόν αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας και το κυριότερο εν γνώσει της σκοπιανής πλευράς.

Όπως γραφει το «Εθνος», το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δίδεται στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, ενώ ανησυχητική είναι η στάση της αμερικανικής πλευρά στο θέμα των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», που προκλητικά εγείρει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian), αλλά αυτό -σημειώνεται- «θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση». «Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι ?Βορειομακεδονική?», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιθυμεί ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση και η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» να είναι ρητή, παρά σιωπηρή. Τέλος, σημειώνεται, «θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ».

http://www.youtube.com/watch?v=2RTWkc2Ylfs