Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ...


Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» πρότεινε τελικά ο Μάθιου Νίμιτς στους εκπροσώπους της Ελλάδας και της FYROM, στη χθεσινή συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, εξήγησε πως οι προτάσεις του προσφέρουν τη δυνατότητα μίας εκατέρωθεν αξιοπρεπούς λύσης και πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, επισημαίνοντας: «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε το μέλλον». Μετά από μία πρώτη εκτίμηση και ύστερα από τις πρόσφατες τοποθετήσεις της Αθήνας, φαίνεται πως ο Μάθιου Νίμιτς επέλεξε μία σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που έχει προσδιορίσει εξαρχής η ελληνική διπλωματία. Το επόμενο διπλωματικό ραντεβού των δύο πλευρών και του κ. Νίμιτς ορίστηκε γύρω στις 20 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, στην πρόταση Νίμιτς επισημαίνεται: “Κανένα κράτος ή επίσημη υποδιαίρεση αυτού δεν θα αναφέρεται για καμία διεθνή χρήση και σε καμία περίπτωση σε «Μacedonia ή Makedonijα»”
και παρακάτω: “Επισημαίνεται πως το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα χρησιμοποιείται αυστηρά για εσωτερική χρήση από το κράτος που θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»”.
Δηλώνεται ότι κανένα κράτος ή επίσημη υποδιαίρεση αυτού θα έχει το δικαίωμα να αναφέρεται για διεθνή χρήση και σε καμία περίπτωση στο όνομα «Macedonia ή Macedonija».
Κάνει γνωστό πως το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση εντός του κράτους που έγινε αποδεκτό ως «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας».
Για όλες τις επίσημες χρήσεις στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, το κράτος που έγινε αποδεκτό ως «Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας» από τούδε και στο εξής θα αναφέρεται στο μέχρι σήμερα «Republika Makedonija» και θα ισοδυναμεί νομίμως στο συνταγματικό όνομα του κράτους για διεθνείς και επίσημες χρήσεις, ενώ άλλοι επιθετικοί προσδιορισμοί και άλλες αναφορές σε αυτό (το κράτος) θα αντιστοιχούν στη φόρμουλα που αναφέρεται σε αυτή την απόφαση.
Λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η «Μακεδονία» αναφέρεται σε γεωγραφική περιοχή με τμήματα που ανήκουν σε διάφορα κράτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται στο κράτος που γίνεται αποδεκτό ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επίσης, λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι η «Μακεδονία» έχει σημασία σε μία μακρά σχέση με την ιστορική κληρονομιά, πολιτισμό και ιστορία με την ελληνική δημοκρατία και τον ελληνικό λαό από τους αρχαίους χρόνους. Η «Μακεδονία» είναι ένα όνομα που χρησιμοποιείται και αναφέρεται σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος και οι πολίτες αυτής της περιοχής εντός της ελληνικής δημοκρατίας αναφέρονται κατά παράδοση ως «Μακεδόνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: