Μετέωρη είναι πλέον η διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον Αμερικανό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ, μετά το αμερικανικό έγγραφο - βόμβα που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής».
Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χιλ, οι οποίοι από τις 25 ως τις 27 Ιουλίου είχαν τρεις συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, είναι αυτοί που ουσιαστικά συνέταξαν την πρόταση που παρουσίασε προ δεκαπενθημέρου ως δική του ο Μάθιου Νίμιτς, συμπεριλαμβάνοντας όλα όσα συμφώνησαν με την ηγεσία των Σκοπίων!
Αυτό αποδεικνύεται από εμπιστευτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου κ.λπ. που αποκάλυψε το «Εθνος».
Τη γνησιότητα του δημοσιευθέντος εγγράφου επιβεβαίωσε έμμεσα αλλά σαφέστατα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουν. «Δεν σχολιάζω εσωτερικό τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» απάντησε χαρακτηριστικά, όταν ερωτήθηκε σχετικά.
Ο Μάθιου Νίμιτς προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι εμφανίζεται να υποβάλει στις 8 Οκτωβρίου ως δική του πρόταση εκείνα που αναφέρει στο τηλεγράφημά της από τις 29 Ιουλίου η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοτις.
Την Τετάρτη ο Αμερικανός μεσολαβητής εξέδωσε ανακοίνωση όπου ισχυρίζεται ότι οι προτάσεις του είναι αποκλειστικά και μόνο δικές του.
«ΔΕΝ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ» ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ
Ο Νίμιτς επιχειρεί να πείσει για τον ισχυρισμό αυτόν, ο οποίος φυσικά είναι πλέον διάτρητος μετά την αποκάλυψη του αμερικανικού εγγράφου.
«Προετοιμάζω απολύτως μόνος μου, μόνο με την τεχνική βοήθεια του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, το υλικό που παρουσιάζω στα δύο μέρη και ποτέ δεν στέλνω αντίγραφα ή συζητώ το περιεχόμενο με οποιονδήποτε άλλον» διατείνεται στην ανακοίνωσή του ο Μάθιου Νίμιτς και συνεχίζει:
«Στη διάρκεια των ετών, ένας αριθμός κυβερνήσεων έχουν ζητήσει να συζητήσουν μαζί μου το καθεστώς των διαπραγματεύσεων και θεωρώ ότι είναι ορθό και σημαντικό να διατηρώ ενήμερη σε γενικές γραμμές τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές στοχεύουν να βοηθήσουν τις άλλες κυβερνήσεις να κατανοήσουν την κατάσταση και δεν επηρεάζομαι από τις απόψεις καμιάς συγκεκριμένης κυβέρνησης και καμιά κυβέρνηση δεν προσπάθησε ποτέ να επηρεάσει τις ιδέες τις οποίες εγώ παρουσίασα στα μέρη ή την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτό ελπίζω ότι ξεκαθαρίζει την κατάσταση», καταλήγει η δήλωση του Αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ.
Πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε τον ισχυρισμό του ότι δήθεν «καμιά κυβέρνηση δεν προσπάθησε ποτέ να επηρεάσει τις ιδέες που εγώ παρουσίασα στα μέρη ή την πορεία των διαπραγματεύσεων», αλλά δυστυχώς ο ισχυρισμός αυτός δεν αντέχει ούτε καν στην απλή ανάγνωση του τηλεγραφήματος της αμερικανικής πρεσβείας στην ΠΓΔΜ
ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Πριν πάμε όμως στην ουσία των σοβαρότατων πολιτικών θεμάτων που θέτει το περιεχόμενο του αμερικανικού εγγράφου, οφείλουμε να επισημάνουμε την παράδοξα σιωπηρή στάση της συνήθως λαλίστατης υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη γύρω από το θέμα αυτό.
Μόλις αποκαλύφθηκε από το «Εθνος της Κυριακής» το περιβόητο πλέον αναλυτικό τηλεγράφημα, το σχολίασε όπως είδαμε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, έβγαλε ανακοίνωση η κυβέρνηση των Σκοπίων… Μόνο η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συμπεριφέρεται σαν να… ήπιε το «αμίλητο νερό»!
Αντί να βγει και από ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση να επικρίνει τη στάση των ΗΠΑ και του Νίμιτς στο χειρισμό του ζητήματος και έτσι να προσπαθήσει να αποκομίσει τουλάχιστον διαπραγματευτικά οφέλη, περιέπεσε σε βαθιά σιωπή.
Εβαλε μάλιστα τον τότε ακόμη αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βαγγέλη Αντώναρο να δηλώσει πολύ παράξενα πράγματα: «Γιατί προσπαθείτε να ρίξετε οποιαδήποτε σκιά στη στάση της υπουργού Εξωτερικών; Δεν υπάρχει κανένα απολύτως τέτοιο θέμα» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος. Κατέβαλε μάλιστα αγωνιώδη προσπάθεια να εμφανίσει τον πρωθυπουργό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη «διαπραγματεύεται υπεύθυνα, με εντολή που της έχει δώσει ο πρωθυπουργός».
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΕΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ
Εχοντας υπόψη τις δηλώσεις Αντώναρου, αντιλαμβάνεται κανείς τις φαινομενικά ακατανόητες και άσχετες δηλώσεις της Ντόρας, η οποία όταν μίλησε - υποτίθεται - για το θέμα, το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι «η Ελλάδα έχει μία, σταθερή θέση, γνωστή σε όλους. Μία μόνη γλώσσα ενιαία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Υπονοεί προφανώς ότι δεν λέει άλλα αυτή και άλλα ο πρωθυπουργός, άρα δεν φέρει αυτή προσωπικά όλες τις πολιτικές ευθύνες.
Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει η Ντόρα Μπακογιάννη για το περιεχόμενο του αμερικανικού εγγράφου.
Η στάση της αυτή εξηγείται γιατί η ίδια είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη με τον τρόπο που υποδέχθηκε την πρόταση Νίμιτς. Τότε δεν φανταζόταν φυσικά ότι θα αποκαλυπτόταν ένα τόσο υπονομευτικό για την πρόταση αμερικανικό έγγραφο και είχε θέσει σε κίνηση όλους τους μηχανισμούς επηρεασμού των δημοσιογράφων και της ελληνικής κοινής γνώμης προκειμένου να περάσει την αντίληψη ότι η πρόταση Νίμιτς ήταν μια πολύ καλή πρόταση!
Είναι προφανές πως η στάση αυτή της υπουργού Εξωτερικών δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο με δύο τρόπους:
Είτε η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είχε αντιληφθεί πόσες παγίδες κρύβει η πρόταση Νίμιτς και σε ποιο πλαίσιο την εντάσσουν οι Αμερικανοί - εξαιρετικά αρνητικό για την Ελλάδα - είτε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών συμφωνεί με τις θεμελιώδεις πτυχές του αμερικανικού σχεδίου, οπότε φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να μην ενθουσιαστεί από την πρόταση της Ουάσινγκτον που μετέφερε ως… «βαποράκι» ο Μάθιου Νίμιτς.
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΕΣΩ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ» ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η σοβαρότερη παγίδα που έχει στηθεί από Ουάσιγκτον και Σκόπια στην υποτιθέμενη πρόταση Νίμιτς και η οποία αποκαλύπτεται πλήρως στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας αφορά στη μεθόδευση πραξικοπηματικής επιβολής από τις ΗΠΑ της «μακεδονικής» εθνικότητας (έτσι σκέτης, χωρίς κανέναν γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό) μέσω της γραφειοκρατίας του ΟΗΕ, εκεί όπου η Ελλάδα δεν έχει καμιά δυνατότητα να σταματήσει τις διαδικασίες!
Γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό ντοκουμέντο, μεταξύ άλλων: «Η γλώσσα και η εθνικότητα θα καλούνται μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να το χειριστεί κανείς σιωπηρά, ίσως ως ένα μεταγενέστερο παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή σε κάποιο άλλο εσωτερικό ντοκουμέντο του ΟΗΕ μη υποκείμενο σε ελληνική θεώρηση ή έγκριση. Το καθοριστικό κριτήριο είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση πως η γλώσσα τους, η εθνικότητά τους κ.λπ. θα συνεχίσουν να λέγονται μακεδονική, όχι βορειομακεδονική»!
Μεγάλη εντύπωση και ως εκ τούτου σοβαρές υποψίες για την ελληνική στάση απέναντι στην πρόταση Νίμιτς προκαλεί το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν δείχνουν καθόλου να ανησυχούν για το αν η Αθήνα θα αντιδράσει σε μια τόσο προκλητική μεθόδευση. Γιατί άραγε;
Ακόμη χειρότερα, ακόμη και η ηγεσία των… Σκοπίων φαίνεται ότι θεωρεί βέβαιο πως η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει στο πραξικόπημα αυτό!
Το αμερικανικό ντοκουμέντο είναι σαφέστατο, καθώς αναφέρει σχετικά με τη συνάντηση που είχαν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι με τον Τσερβένκοφσκι, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ:
«Ο Τσερβένκοφσκι είπε ότι μια πιθανή διέξοδος είναι η ελληνική θέση πως η συζήτηση είναι για το όνομα της χώρας και πως η εθνικότητα και η γλώσσα δεν είναι μέρος των συνομιλιών. Ο Τσερβένκοφσκι βλέπει ως πιθανή λύση ότι μόνο το όνομα και το εύρος χρήσης του βρίσκονται στις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και στη διμερή συμφωνία που θα υπογράψει η Ελλάδα. Η Μακεδονία χρειάζεται να κρατήσει τη γλώσσα της και την εθνικότητα / ταυτότητά της μακεδονική, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ως Παράρτημα), όχι σε κάτι που η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει ή να συνυπογράψει, σώζοντας έτσι τα προσχήματα για την Ελλάδα και καθιστώντας εφικτή τη συμφωνία για το όνομα και το εύρος» αναφέρεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια που προστίθεται με κατηγορηματικό τρόπο η γραμμή που πρέπει να εφαρμοστεί:
«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα περιλαμβάνει. Παράρτημα που θα καθορίζει γλώσσα μακεδονική και εθνικότητα μακεδονική και ο Τσερβένκοφσκι είναι πεπεισμένος ότι οι Ελληνες θα το δεχθούν αυτό…»!
ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ
Από πού αντλούν αυτή τη βεβαιότητα; Εχουν αποσπάσει μυστικές διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ή απλώς κάνουν υποθέσεις;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακόμη αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο. Το βέβαιο είναι πως μετά την αποκάλυψη των αμερικανικών προθέσεων, η πρόταση Νίμιτς δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή. Στην πραγματικότητα δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέχρι να απομακρυνθεί από την άσκηση της εξουσίας ο Τζορτζ Μπους και η κυβέρνησή του, στις 20 Ιανουαρίου.
Σε δέκα μέρες άλλωστε ο Ομπάμα θα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και η Αθήνα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η στάση που θα υιοθετήσει στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ η νέα δημοκρατική κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι διαφορετική από εκείνη των Ρεπουμπλικανών.
Η αναμονή έτσι κι αλλιώς μέχρι την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οπότε και θα φανεί αν η Ουάσινγκτον άλλαξε στάση απέναντι στα Σκόπια και την Ελλάδα ή αν η αμερικανική θέση παραμένει ανοικτά εχθρική προς την Ελλάδα, είναι υποχρεωτική για την ελληνική κυβέρνηση. Τότε θα δούμε και αν η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται τον Νίμιτς ως μεσολαβητή ή αν πρέπει να ζητήσει την αντικατάστασή του.
Η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Χιλ, οι οποίοι από τις 25 ως τις 27 Ιουλίου είχαν τρεις συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, είναι αυτοί που ουσιαστικά συνέταξαν την πρόταση που παρουσίασε προ δεκαπενθημέρου ως δική του ο Μάθιου Νίμιτς, συμπεριλαμβάνοντας όλα όσα συμφώνησαν με την ηγεσία των Σκοπίων!
Αυτό αποδεικνύεται από εμπιστευτικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου κ.λπ. που αποκάλυψε το «Εθνος».
Τη γνησιότητα του δημοσιευθέντος εγγράφου επιβεβαίωσε έμμεσα αλλά σαφέστατα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουν. «Δεν σχολιάζω εσωτερικό τηλεγράφημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ» απάντησε χαρακτηριστικά, όταν ερωτήθηκε σχετικά.
Ο Μάθιου Νίμιτς προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι εμφανίζεται να υποβάλει στις 8 Οκτωβρίου ως δική του πρόταση εκείνα που αναφέρει στο τηλεγράφημά της από τις 29 Ιουλίου η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια Τζίλιαν Μιλοβάνοτις.
Την Τετάρτη ο Αμερικανός μεσολαβητής εξέδωσε ανακοίνωση όπου ισχυρίζεται ότι οι προτάσεις του είναι αποκλειστικά και μόνο δικές του.
«ΔΕΝ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ» ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ
Ο Νίμιτς επιχειρεί να πείσει για τον ισχυρισμό αυτόν, ο οποίος φυσικά είναι πλέον διάτρητος μετά την αποκάλυψη του αμερικανικού εγγράφου.
«Προετοιμάζω απολύτως μόνος μου, μόνο με την τεχνική βοήθεια του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, το υλικό που παρουσιάζω στα δύο μέρη και ποτέ δεν στέλνω αντίγραφα ή συζητώ το περιεχόμενο με οποιονδήποτε άλλον» διατείνεται στην ανακοίνωσή του ο Μάθιου Νίμιτς και συνεχίζει:
«Στη διάρκεια των ετών, ένας αριθμός κυβερνήσεων έχουν ζητήσει να συζητήσουν μαζί μου το καθεστώς των διαπραγματεύσεων και θεωρώ ότι είναι ορθό και σημαντικό να διατηρώ ενήμερη σε γενικές γραμμές τη διεθνή κοινότητα. Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές στοχεύουν να βοηθήσουν τις άλλες κυβερνήσεις να κατανοήσουν την κατάσταση και δεν επηρεάζομαι από τις απόψεις καμιάς συγκεκριμένης κυβέρνησης και καμιά κυβέρνηση δεν προσπάθησε ποτέ να επηρεάσει τις ιδέες τις οποίες εγώ παρουσίασα στα μέρη ή την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτό ελπίζω ότι ξεκαθαρίζει την κατάσταση», καταλήγει η δήλωση του Αμερικανού μεσολαβητή του ΟΗΕ.
Πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε τον ισχυρισμό του ότι δήθεν «καμιά κυβέρνηση δεν προσπάθησε ποτέ να επηρεάσει τις ιδέες που εγώ παρουσίασα στα μέρη ή την πορεία των διαπραγματεύσεων», αλλά δυστυχώς ο ισχυρισμός αυτός δεν αντέχει ούτε καν στην απλή ανάγνωση του τηλεγραφήματος της αμερικανικής πρεσβείας στην ΠΓΔΜ
ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Πριν πάμε όμως στην ουσία των σοβαρότατων πολιτικών θεμάτων που θέτει το περιεχόμενο του αμερικανικού εγγράφου, οφείλουμε να επισημάνουμε την παράδοξα σιωπηρή στάση της συνήθως λαλίστατης υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη γύρω από το θέμα αυτό.
Μόλις αποκαλύφθηκε από το «Εθνος της Κυριακής» το περιβόητο πλέον αναλυτικό τηλεγράφημα, το σχολίασε όπως είδαμε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, έβγαλε ανακοίνωση η κυβέρνηση των Σκοπίων… Μόνο η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συμπεριφέρεται σαν να… ήπιε το «αμίλητο νερό»!
Αντί να βγει και από ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση να επικρίνει τη στάση των ΗΠΑ και του Νίμιτς στο χειρισμό του ζητήματος και έτσι να προσπαθήσει να αποκομίσει τουλάχιστον διαπραγματευτικά οφέλη, περιέπεσε σε βαθιά σιωπή.
Εβαλε μάλιστα τον τότε ακόμη αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο Βαγγέλη Αντώναρο να δηλώσει πολύ παράξενα πράγματα: «Γιατί προσπαθείτε να ρίξετε οποιαδήποτε σκιά στη στάση της υπουργού Εξωτερικών; Δεν υπάρχει κανένα απολύτως τέτοιο θέμα» ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος. Κατέβαλε μάλιστα αγωνιώδη προσπάθεια να εμφανίσει τον πρωθυπουργό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη «διαπραγματεύεται υπεύθυνα, με εντολή που της έχει δώσει ο πρωθυπουργός».
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΕΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ
Εχοντας υπόψη τις δηλώσεις Αντώναρου, αντιλαμβάνεται κανείς τις φαινομενικά ακατανόητες και άσχετες δηλώσεις της Ντόρας, η οποία όταν μίλησε - υποτίθεται - για το θέμα, το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι «η Ελλάδα έχει μία, σταθερή θέση, γνωστή σε όλους. Μία μόνη γλώσσα ενιαία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Υπονοεί προφανώς ότι δεν λέει άλλα αυτή και άλλα ο πρωθυπουργός, άρα δεν φέρει αυτή προσωπικά όλες τις πολιτικές ευθύνες.
Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει η Ντόρα Μπακογιάννη για το περιεχόμενο του αμερικανικού εγγράφου.
Η στάση της αυτή εξηγείται γιατί η ίδια είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη με τον τρόπο που υποδέχθηκε την πρόταση Νίμιτς. Τότε δεν φανταζόταν φυσικά ότι θα αποκαλυπτόταν ένα τόσο υπονομευτικό για την πρόταση αμερικανικό έγγραφο και είχε θέσει σε κίνηση όλους τους μηχανισμούς επηρεασμού των δημοσιογράφων και της ελληνικής κοινής γνώμης προκειμένου να περάσει την αντίληψη ότι η πρόταση Νίμιτς ήταν μια πολύ καλή πρόταση!
Είναι προφανές πως η στάση αυτή της υπουργού Εξωτερικών δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά μόνο με δύο τρόπους:
Είτε η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είχε αντιληφθεί πόσες παγίδες κρύβει η πρόταση Νίμιτς και σε ποιο πλαίσιο την εντάσσουν οι Αμερικανοί - εξαιρετικά αρνητικό για την Ελλάδα - είτε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών συμφωνεί με τις θεμελιώδεις πτυχές του αμερικανικού σχεδίου, οπότε φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να μην ενθουσιαστεί από την πρόταση της Ουάσινγκτον που μετέφερε ως… «βαποράκι» ο Μάθιου Νίμιτς.
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΜΕΣΩ ΟΗΕ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ» ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑΣ
Η σοβαρότερη παγίδα που έχει στηθεί από Ουάσιγκτον και Σκόπια στην υποτιθέμενη πρόταση Νίμιτς και η οποία αποκαλύπτεται πλήρως στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας αφορά στη μεθόδευση πραξικοπηματικής επιβολής από τις ΗΠΑ της «μακεδονικής» εθνικότητας (έτσι σκέτης, χωρίς κανέναν γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό) μέσω της γραφειοκρατίας του ΟΗΕ, εκεί όπου η Ελλάδα δεν έχει καμιά δυνατότητα να σταματήσει τις διαδικασίες!
Γράφει χαρακτηριστικά το αμερικανικό ντοκουμέντο, μεταξύ άλλων: «Η γλώσσα και η εθνικότητα θα καλούνται μακεδονική, αλλά αυτό θα μπορούσε να το χειριστεί κανείς σιωπηρά, ίσως ως ένα μεταγενέστερο παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή σε κάποιο άλλο εσωτερικό ντοκουμέντο του ΟΗΕ μη υποκείμενο σε ελληνική θεώρηση ή έγκριση. Το καθοριστικό κριτήριο είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση πως η γλώσσα τους, η εθνικότητά τους κ.λπ. θα συνεχίσουν να λέγονται μακεδονική, όχι βορειομακεδονική»!
Μεγάλη εντύπωση και ως εκ τούτου σοβαρές υποψίες για την ελληνική στάση απέναντι στην πρόταση Νίμιτς προκαλεί το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν δείχνουν καθόλου να ανησυχούν για το αν η Αθήνα θα αντιδράσει σε μια τόσο προκλητική μεθόδευση. Γιατί άραγε;
Ακόμη χειρότερα, ακόμη και η ηγεσία των… Σκοπίων φαίνεται ότι θεωρεί βέβαιο πως η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει στο πραξικόπημα αυτό!
Το αμερικανικό ντοκουμέντο είναι σαφέστατο, καθώς αναφέρει σχετικά με τη συνάντηση που είχαν οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι με τον Τσερβένκοφσκι, τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ:
«Ο Τσερβένκοφσκι είπε ότι μια πιθανή διέξοδος είναι η ελληνική θέση πως η συζήτηση είναι για το όνομα της χώρας και πως η εθνικότητα και η γλώσσα δεν είναι μέρος των συνομιλιών. Ο Τσερβένκοφσκι βλέπει ως πιθανή λύση ότι μόνο το όνομα και το εύρος χρήσης του βρίσκονται στις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και στη διμερή συμφωνία που θα υπογράψει η Ελλάδα. Η Μακεδονία χρειάζεται να κρατήσει τη γλώσσα της και την εθνικότητα / ταυτότητά της μακεδονική, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ως Παράρτημα), όχι σε κάτι που η Ελλάδα πρέπει να υπογράψει ή να συνυπογράψει, σώζοντας έτσι τα προσχήματα για την Ελλάδα και καθιστώντας εφικτή τη συμφωνία για το όνομα και το εύρος» αναφέρεται στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια που προστίθεται με κατηγορηματικό τρόπο η γραμμή που πρέπει να εφαρμοστεί:
«Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα περιλαμβάνει. Παράρτημα που θα καθορίζει γλώσσα μακεδονική και εθνικότητα μακεδονική και ο Τσερβένκοφσκι είναι πεπεισμένος ότι οι Ελληνες θα το δεχθούν αυτό…»!
ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ
Από πού αντλούν αυτή τη βεβαιότητα; Εχουν αποσπάσει μυστικές διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση ή απλώς κάνουν υποθέσεις;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ακόμη αποδεικτικά στοιχεία για κάτι τέτοιο. Το βέβαιο είναι πως μετά την αποκάλυψη των αμερικανικών προθέσεων, η πρόταση Νίμιτς δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή. Στην πραγματικότητα δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέχρι να απομακρυνθεί από την άσκηση της εξουσίας ο Τζορτζ Μπους και η κυβέρνησή του, στις 20 Ιανουαρίου.
Σε δέκα μέρες άλλωστε ο Ομπάμα θα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ και η Αθήνα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η στάση που θα υιοθετήσει στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ η νέα δημοκρατική κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι διαφορετική από εκείνη των Ρεπουμπλικανών.
Η αναμονή έτσι κι αλλιώς μέχρι την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οπότε και θα φανεί αν η Ουάσινγκτον άλλαξε στάση απέναντι στα Σκόπια και την Ελλάδα ή αν η αμερικανική θέση παραμένει ανοικτά εχθρική προς την Ελλάδα, είναι υποχρεωτική για την ελληνική κυβέρνηση. Τότε θα δούμε και αν η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να δέχεται τον Νίμιτς ως μεσολαβητή ή αν πρέπει να ζητήσει την αντικατάστασή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου