Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι του Πατριωτικού Συνδέσμου, η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς, εθνικής τιμής και υπερηφάνειας. Δεν έπαψε όμως ποτέ να μας θυμίζει την ανοιχτή πληγή που κάνει το ιερό σώμα της Πατρίδος να αιμορραγεί, έπειτα από 95 ολόκληρα χρόνια. Ήταν σα σήμερα πριν από σχεδόν ένα αιώνα, που στα σκλαβωμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου υψώθηκε περήφανα το λάβαρο της Αυτονομίας. Μια γαλανόλευκης σημαίας με το Δικέφαλο Αετό και πάνω του τα αρχικά Α.Η. (Αυτόνομος Ήπειρος)
Το 1913 με τη συνθήκη του Λονδίνου το βόρειο τμήμα της Ηπείρου παραχωρείται στην Αλβανία κατόπιν πιέσεων της Ιταλίας και της Αυστρίας. Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου μη μπορώντας να αντέξουν το ζυγό της σκλαβιάς και το στίγμα της εθνικής μειοδοσίας ξεσηκώνονται ως γνήσιοι απόγονοι του Πύρρου και καταφεύγουν στον ένοπλο αγώνα , με μόνο σκοπό την Ανεξαρτησία και έπειτα την Ένωση με τη Μητέρα Πατρίδα. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1914, η συνελθούσα Συντακτική Συνέλευση των αντιπροσώπων του βορειοηπειρωτικού λαού προέβη στην επαναστατική προκήρυξη της Αυτονόμου Πολιτείας. Στις 17 Φεβρουαρίου μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα κι ένα κλίμα υπερσυγκινητικό φτάσαμε στην Ανακήρυξη της Αυτονομίας. Οι πυροβολισμοί έσχισαν τον αέρα του Αργυρόκαστρου, την ώρα που ο Γεώργιος Ζωγράφος ύψωνε το λάβαρο της Αυτονομίας, ενώ ο Δρυινουπόλεως Βασίλειος, ο Κορυτσάς Γερμανός και ο Κονίτσης Σπυρίδων ευλογούσαν την προσωρινή κυβέρνηση, η οποία στη συνέχεια προσχώρησε στην ελλαδική.
Το 1921 με τη συνθήκη των Παρισίων η Β.Η. επαναπαραχωρείται στην Αλβανία μέχρι το 1940, οπότε και ο ελληνικός στρατός προελαύνει στα τιμημένα μας βουνά που ακόμη αντηχούνε ΟΧΙ και νικά κατά κράτος τους Ιταλούς. Μία-μία οι ελληνικές πόλεις υποδέχονται του Έλληνες στρατιώτες με καμπανοκρουσίες και σημαιοστολισμούς των σπιτιών με σημαίες που είχαν χρόνια κρυμμένες. Δυστυχώς όμως με την επίθεση των Γερμανών και την υποχώρηση του ελληνικού στρατού, οι Ιταλοί σε αντίποινα καίνε 6200 σπίτια και εκτελούν 1700 Βορειοηπειρώτες. Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, οι "σύμμαχοί" μας-μας πρόδωσαν για ακόμη μια φορά. Όπως και με την Κύπρο, έτσι και με τη Β.Η., δύο καθαρά ελληνικά κομμάτια γης παρέμειναν σκλαβωμένα. Το 1987 η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αρχηγό τον Ανδρέα Παπανδρέου, προχωρά στην άρση του εμπόλεμου καθεστώτος, παραχωρώντας και τυπικά τον ελληνισμό της Β.Η. στους ξυπόλητους του Χότζα.
Σήμερα εν έτει 2009 το καθεστώς τρομοκρατίας και καταπίεσης των Ελλήνων αδελφών μας συνεχίζεται. Οι διακονιάρηδες του Μπερίσα ξυλοκοπούν, απειλούν κι αρπάζουν τις περιουσίες τους. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η βία και η νοθεία αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Ως εδώ. Ήλθε η ώρα να αντιδράσουμε και όπως και στο παρελθόν δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Όλοι οι
Έλληνες πατριώτες με μπροστάρηδες τους βορειοηπειρωτικούς συλλόγους πρέπει να αγωνιστούμε για το δίκαιο αίτημα της αναγνώρισης της διπλής υπηκοότητας των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας, καθώς και την αυτονόμηση της Βορείου Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: