Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

ΠEΡΙΕΡΓΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ...


ρικανοί ερευνητές που επιχείρησαν να δημιουργήσουν εμβρυικά βλαστοκύτταρα εισάγοντας ανθρώπινο DNA μέσα σε ωάρια ζώων ανακοίνωσαν ότι η προσπάθεια τελικά απέτυχε.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές της εταιρείας Advanced Cell Technology, με έδρα τη Μασαχουσέτη, τα ωάρια αγελάδας, ποντικού και κουνελιού που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα δεν επαναπρογραμματίζουν σωστά το ανθρώπινο DNA, ώστε να προκύψουν βιώσιμα έμβρυα.
«Αντί να ενεργοποιούν τα σωστά γονίδια, τα ζωικά ωάρια στην πραγματικότητα τα απενεργοποιούν» δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Λάνζα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cloning and Stem Cells.
Η Advanced Cell Technology, όπως και άλλες ερευνητικές ομάδες στη Βρετανία και τη Νότιο Κορέα, ήλπιζαν ότι τα ζωικά ωάρια θα ήταν μια καλή εναλλακτική λύση στη θέση των δυσεύρετων ανθρώπινων ωαρίων.
Στόχος τους ήταν να εισάγουν το DNA από ανθρώπινα κύτταρα μέσα σε ωάρια ζώων από τα οποία έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το γενετικό υλικό. Θα προέκυπτε έτσι το έμβρυο ενός ανθρώπινου κλώνου, από το οποίο θα απομονώνονταν στη συνέχεια τα πολύτιμα βλαστικά κύτταρα.
Προκειμένου όμως να είναι βιώσιμο το κλωνοποιημένο έμβρυο, το ωάριο θα πρέπει να μπορεί να επαναπρογραμματίσει το DNA και να το επαναφέρει στην εμβρυική του λειτουργία.
Τελικά, όμως, τα μοτίβα της ενεργοποίησης των διαφόρων γονιδίων στα υβριδικά έμβρυα φαίνεται ότι διαφέρουν κατά πολύ από τα μοτίβα που καταγράφονται στα φυσιολογικά ανθρώπινα έμβρυα, αναφέρουν οι ερευνητές. Ως αποτέλεσμα τα έμβρυα σταμάτησαν να αναπτύσσονται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.
Ο Δρ Ίαν Γουίμουτ, «πατέρας» του διάσημου κλωνοποιημένου πρόβατου Ντόλι, και σήμερα αρχισυντάκτης του Cloning and Stem Cells, χαρακτήρισε «απογοητευτικά» τα αποτελέσματα της Advanced Cell Technology.
Αλλοι ανεξάρτητοι επιστήμονες εκτίμησαν ωστόσο ότι η μέθοδος θα μπορούσε τελικά να αποδειχθεί επιτυχής σε νέους γύρους πειραμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι ερευνητές της Advanced Cell Technology, η κλωνοποίηση ανθρώπων για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τεχνικά εφικτή, έστω κι αν πρέπει να χρησιμοποιούνται ανθρώπινα ωάρια.
Αδεια για τη δημιουργία υβριδικών εμβρύων, με στόχο την παραγωγή ιστών για μεταμόσχευση, έχουν δοθεί και σε τρεις ερευνητικές ομάδες στη Βρετανία. www.ellinikiafipnisis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: