Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2009

H NE.O.Σ. ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ


Μία πολύ ιδιαίτερη και σημαντική εκδήλωση έλαβε χώρα σήμερα, 8 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του ΛΑ.Ο.Σ. στην οδό Καλλιρόης. Θέμα της, ο αγώνας για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Τόσο το αμφιθέατρο, όσο και το ισόγειο του κτηρίου, όπου γινόταν προβολή με projector της εκδήλωσης, αποδείχτηκαν πολύ μικρά για να χωρέσουν τους εκατοντάδες –κυρίως Βορειοηπειρώτες – που είχαν μαζευτεί από πολύ νωρίς στον χώρο. Και με το δίκιο τους, καθώς ήταν η πρώτη φορά, από την δεκαετία ίσως του 1960 που αρχηγός κόμματος στην Βουλή θα άγγιζε το Βορειοηπειρωτικό από την οπτική της αυτονομίας. Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο νεοσύστατος «Τομέας Βορειοηπειρωτικού Αγώνος» της ΝΕΟΣ, και αυτή ήταν η πρώτη του επίσημη παρουσίαση. Για ενημερωτικούς σκοπούς θα κάνουμε εδώ μία πρώτη παρουσίαση της εκδήλωσης, ενώ δεσμευόμαστε για ακόμη αναλυτικότερη ενημέρωση καθώς πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή για τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα.
Το πανώ, που είχε στηθεί πίσω από το πάνελ των ομιλητών, έδειχνε ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιζόταν το θέμα: «Βόρειος Ήπειρος – Δεν ξεχνάμε, δεν πουλάμε».
Και μπροστά από αυτό ακριβώς το πανώ άρχισε η τόσο σημαντική για το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου εκδήλωση.

Χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι τριών Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων, άνθρωποι καταξιωμένοι στο Βορειοηπειρωτικό κίνημα, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να «εθνικοποιηθεί» το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, να κινητοποιηθεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, προκειμένου να σταματήσει επιτέλους η καταπίεση των Βορειοηπειρωτών, στα πατρογονικά χώματά τους.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι κ. Απόστολος Μπαμίχας, γραμματέα κεντρικής επιτροπής του ΛΑΟΣ, ο Ευρωβουλετής του ΛΑΟΣ Πρέσβης Γεωργίου, ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς Βαϊτσης Αποστολάτος, ο βουλευτής Α΄ Αθηνών του ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης, το μέλος της Επιτροπής Ιδεολογίας Αλέξης Οικονόμου καθώς και εκδότης του περιοδικού Patria Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος όμως πήρε δεύτερος στην σειρά τον λόγο, λόγω «βαρέως προγράμματος». Η τοποθέτησή του για το ζήτημα ήταν ξεκάθαρη και μπορεί άνετα να περιγραφεί με μια πρόταση από όλα όσα είπε: «Δεν υπάρχει για μένα Βόρειος Ήπειρος. Η Ήπειρος είναι μία, η μισή ελεύθερη και η μισή σκλαβωμένη. Το ίδιο ισχύει και για την Θράκη. Δεν υπάρχει Ανατολική και Δυτική. Η μισή Θράκη ελεύθερη, η μισή σκλαβωμένη. Όπως και για την Κύπρο…».
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Φρέντη Μπελέρης, εκπροσωπώντας την Ένωση Χειμαριωτών, γνωστή για τους αγώνες της. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι οι Βορειοηπειρώτες θα συνεχίσουν να μάχονται μέχρι να έχουν την ελευθερία τους.
Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος της ΝΕΟΣ Γιάννης Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος τόνισε την θέληση της ΝΕΟΣ να σταθεί δίπλα στους αγώνες των Βορειοηπειρωτών και να συμβάλλει με όποιον τρόπο μπορεί, ακόμη και αν χρειαστεί να χύσουν το αίμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: