Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΑΥΞΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ


Στο 15% θα φτάσει η αύξηση των αμυντικών δαπανών της Κίνας, καθώς, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, το 2009 θα διατεθούν 480,6 δισ. γιούαν (70,24 δισ. δολάρια) για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ο εκπρόσωπος της Βουλής Λι Σιαοσίνγκ δήλωσε ότι οι επιπλέον στρατιωτικές δαπάνες έχουν στόχο την προστασία της «ανεξαρτησίας και της ακεραιότητες της κινεζικής επικράτειας και δεν απειλούν καμιά χώρα».
«Η αύξηση του προϋπολογισμού αφορά κυρίως την αύξηση των μισθών των στρατιωτικών, καθώς και τις δαπάνες για το σύστημα πληροφόρησης των ενόπλων δυνάμεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εσωτερική ασφάλεια» είπε ο Λι στους δημοσιογράφους.
Το 2008, η Κίνα είχε ανακοινώσει ότι θα ξόδευε 418 δισ. γιούαν για αμυντικές δαπάνες, ποσό αυξημένο κατά 17,6% σε σχέση με το 2007.
Οι αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2009, συγκριτικά, φθάνουν τα 515 δισ. δολάρια, και είναι αυξημένες κατά 7,5% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Το ποσό δεν περιλαμβάνει τα κόστη, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, ούτε τις δαπάνες για το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο.
Αρκετοί αναλυτές έχουν διατυπώσει την υπόθεση ότι ο πραγματικός στρατιωτικός προϋπολογισμός της Κίνας είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που δηλώνεται επισήμως. Ο Λι διέψευσε ότι υπάρχουν κρυφές δαπάνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: