Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου το συνέδριο του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α με θέμα ΄΄Συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη και ελληνικές προτεραιότητες’’

(για φωτογραφίες από την εκδήλωση, παρακαλείσθε όπως επισκεφθείτε την κεντρική μας σελίδα στο www.elkeda.gr)

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Μαρτίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, το συνέδριο του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α με θέμα "Συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη και ελληνικές προτεραιότητες". Παρουσία ενός υψηλού επιπέδου ακροατηρίου (διπλωμάτες, διεθνολόγοι, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, πρόεδροι φορέων κτλ), οι δημοσιογράφοι Νίκος Χιδίρογλου και Κύρα Αδάμ, καθώς και οι πανεπιστημιακοί Γρηγόρης Τζανέτος και Βασίλης Γραμματίκας προέβησαν σε καίριες επισημάνσεις και διαπιστώσεις για το σήμερα και το αύριο της ευρωπαικής ασφάλειας.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. Σταύρος Καρκαλέτσης αναφέρθηκε στην στοχοθεσία του Ιδρύματος, που θα εστιάσει σε επίκαιρα θέματα υψηλής στρατηγικής, όπως την υπό συζήτηση νέα αρχιτεκτονική για την ευρωπαική ασφάλεια, τις ασύμμετρες απειλές και τη λαθρομετανάστευση,τη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης στην χώρα μας για αυτές τις θεματικές." Στην Ευρώπη διεξάγεται εποικοδομητικός δημόσιος διάλογος για τέτοια ζητήματα'', τόνισε ο πρόεδρος του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α., την ώρα που στην χώρα μας δεν ασχολείται κανείς. "Το ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. θα συμβάλλει στην εμβάθυνση και διεύρυνση του διαλόγου για αυτά τα ζητήματα, που σήμερα είναι υποβαθμισμένα στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Χιδίρογλου επεσήμανε μεταξύ άλλων τις παθογένειες των ελληνικών πολιτικών ελίτ και την "διαφήμιση" ως επιτυχιών μεγάλων κατ΄ουσίαν αποτυχιών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τόνισε πως η ευρωπαική ασφάλεια θα παραμένει ζητούμενο όσο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα θέλουν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους τις σχετικές πολιτικές. Στα σοβαρά ελλείμματα της Ελλάδας ως προς την συλλογική ασφάλεια αλλά και τα δικά της εθνικά συμφέροντα, αναφέρθηκε η δημοσιογράφος Κύρα Αδάμ, στηλιτεύοντας την έλλειψη σχετικής στρατηγικής. "Η Ευρώπη στο σύνολό της οφείλει να εργαστεί σοβαρά για την δημιουργία ενός νέου πλαισίου στην ασφάλεια, και η συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτήν την διαδικασία θα βοηθήσει σε μια ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας", τόνισε ανάμεσα σε πολλά άλλα η Κύρα Αδάμ, που στάθηκε ιδιαίτερα στα της ενεργειακής διάστασης για την συλλογική ασφάλεια στην Ευρώπη

Ο διεθνολόγος και πολιτικός επιστήμων δρ. Γρηγόρης Τζανέτος προέβη σε μια γεωστρατηγική ανάλυση βάθους, αναφέρθηκε στα τρία "κεντρικά σημεία" τριβών και συγκρούσεων, όπου επικεντρώνεται η παγκόσμια δραστηριότητα ως προς την ασφάλεια και στάθηκε ιδιαίτερα στις παρενέργειες στα ελληνικού ενδιαφέροντος σημεία. "Το ΝΑΤΟ στην οπτική του περί ασφάλειας, αντιμετωπίζει ως "όλον" την περιοχή μας, με την Τουρκία σε κεντρικό ρόλο και το Αιγαίο ως κοινό/ενοποιημένο πεδίο, με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα να αμφισβητούνται και τις τουρκικές επιδιώξεις να ενισχύονται", τόνισε ο Γρηγόρης Τζανέτος.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θράκης Βασίλης Γραμματίκας, προέβη σε μια εκτενή αναδρομή ως προς την πορεία και τους κομβικούς σταθμούς έως σήμερα για την ευρωπαική ασφάλεια, υπογραμμίζοντας πως το εγχείρημα παραμένει ατελές και άμορφο. Ανέλυσε τα όσα σχετικά διαδραματίζονται στις παρευξείνιες χώρες, τονίζοντας πως "...η πολιτική της Ε.Ε. για την ασφάλεια στην περιοχή αυτή παραμένει ανολοκλήρωτη, παρ' ότι έχουμε μια πρώτη προσπάθεια παρουσίας ευρωπαικής παρουσίας, μιας και οι κρίσεις στις παρευξείνιες περιοχές (π.χ. Υπερδνειστερία) γειτνιάζουν πλέον με ευρωπαικά σύνορα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: