Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011

Πρόκληση Νταβούτογλου:"Το Καστελόριζο ανήκει...στη Μεσόγειο"!

www.ellinikiafipnisis.blogspot.com

Βόμβα Νταβούτογλου για το Καστελόριζο,το οποίο σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ δεν είναι «μέρος του Αιγαίου,αλλά της Μεσογείου»
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου,λίγα 24ωρα πριν αρχίσει την επίσκεψη-πρόκληση στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει περιοδεία στη Θράκη,έδωσε συνέντευξη στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τονΑ.Παπαχελά. «Το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. Σ΄ ότι αφορά το νησί του Καστελόριζου,η Τουρκία έχει βάσιμες νομικές και πολιτικές θέσεις, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία των διεθνών δικαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης και της Χάγης. Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Νταβούτογλου.
Γεωγραφικά ο κ.Νταβούτογλου μπορεί να έχει δίκιο. Ωστόσο,χρησιμοποιώντας τη γεωγραφία αποφεύγει να πει το προφανές: ότι το Καστελόριζο είναι μέρος της ελληνικής επικράτειας και η όποια συζηήτηση γίνει -αν ποτέ γίνει- για ελληνοτουρκικές "διαφορές" -διεκδικήσεις είναι το ορθό- δεν μπορούν να βάζουν ελληνικό νησί στο περιθώριο.
Ιδιαίτερα κυνικός ήταν ο κατά τ΄ άλλα «μετριοπαθής» Τούρκος ΥΠΕΞ στο θέμα των "αβλαβών διελεύσεων" πολεμικών τουρκικών πλοίων που πλέουν από το ένα τουρκικό λιμάνι στο άλλο,μέσω Σουνίου! Είπε ο εκφραστής του νεοοθωμανισμού:
«Είναι απογοητευτικό για εμάς ότι τα μίντια και ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να προσδώσουν διαφορετικό νόημα σ΄ αυτές τις διελεύσεις. Μου είναι δύσκολο να τους καταλάβω. Δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλαδα σταδιακά υιοθετεί τη θέση της πλήρους αποκοπής της Τουρκίας από το Αιγαίο. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική πρόθεση της Ελλάδας.Πολεμικά και εμπορικά πλοία της Τουρκίας,όπως και κάθε άλλης χώρας,έχουν την ελευθερία να κινούνται στο Αιγαίο...Σε ότι αφορά τα χωρικά ύδατα ,η αρχή της «αβαλβούς διέλευσης» στο διεθνές δίκαιο είναι σαφής και δεν αφήνει χώρο για εθνικές ερμηνείες .Πρέπει επίσης να προσθέσω ότι αυτές οι διελεύσεις δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα ή για οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Read more...

Δεν υπάρχουν σχόλια: