Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

ΝΕΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟ ΣΤΟ ΒΟΛΟ!

Απαντήσεις και στοιχεία όσον αφορά την αγοραπωλησία της έκτασης της Ι.Μ.Δ. στις Νηές στην εταιρεία Dolphing Developments για την κατασκευή μεταξύ άλλων γηπέδου γκολφ έδωσε χθες ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος. Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε η προχθεσινοβραδινή καταγγελία του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη στον ΑΝΤ1, ότι συγγενής της οικογένειας της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη αγόρασε τη συγκεκριμένη έκταση, έχοντας νωρίτερα εσωτερική ενημέρωση ότι την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων θα αναλάβει ο Βόλος και ότι η έκταση αυτή θα αξιοποιηθεί.Ο κ. Ιγνάτιος τονίζει ότι όλα έγιναν νόμιμα και εις γνώσιν των τοπικών αρχόντων και της τοπικής κοινωνίας, ενώ σχετικά με το θέμα που ανέκυψε σχετικά με την αγορά και εκμίσθωση εκτάσεων ιδιοκτησίας μας στην περιοχή Νηές του Νομού Μαγνησίας η Μητρόπολη ανακοίνωσε χθες τα ακόλουθα: «H Iερά Μητρόπολη Δημητριάδος προκήρυξε το Νοέμβριο του έτους 2003 δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση ή εκμίσθωση η συνδυασμό εκποίησης και εκμίσθωσης τμημάτων ιδιοκτησίας της στη θέση Νηές Σούρπης Μαγνησίας. Στο διαγωνισμό είχε τεθεί ο όρος ότι η έκταση θα αξιοποιούνταν για τη δημιουργία γηπέδου γκόλφ και υποστηρικτικών αυτού εγκαταστάσεων. Ο όρος αυτός είχε τεθεί διότι είχε κριθεί ότι επρόκειτο για επένδυση φιλική προς το περιβάλλον. Ο διαγωνισμός κατακυρώθηκε τον Μάρτιο του έτους 2004 στην ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Golfing Developments».
Όταν ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε αλλά και όταν κατακυρώθηκε , δεν ήταν γνωστό ότι η πόλη του Βόλου θα φιλοξενούσε τους Μεσογειακούς αγώνες.
Η έκταση που εκποιήθηκε ανέρχεται σε 900 περίπου στρέμματα γεωργικής έκτασης , ενώ αυτή που εκμισθώθηκε ανέρχεται σε 1600 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης και σε 150 στρέμματα γεωργικής έκτασης.
Το τίμημα για την πωληθείσα έκταση ανέρχεται σε 27.300 Ευρώ ανά στρέμμα , ενώ το ετήσιο μίσθωμα ανά στρέμμα ανέρχεται σε 200 Ευρώ ανά στρέμμα για τη γεωργική έκταση και σε 8 Ευρώ ανά στρέμμα για τη δασική έκταση. Το τίμημα θα καταβληθεί τμηματικά μέχρι το έτος 2011 και σε περίπτωση μη καταβολής του, το ακίνητο θα περιέλθει και πάλι στην κυριότητα της Μητροπόλεως, η οποία θα παρακρατήσει και το μέρος του τιμήματος , που θα έχει καταβληθεί μέχρι τότε.
Τόσο το τίμημα , όσο και το μίσθωμα που επιτεύχθηκαν θεωρούνται πολύ υψηλά για την περιοχή. Σχετικά με το μίσθωμα της δασικής έκτασης πρέπει να αναφερθεί ότι καθορίστηκε στο ποσό των 8 Ευρώ ανά στρέμμα , διότι είναι γνωστό πως σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας απαγορεύεται κάθε επέμβαση στην έκταση αυτή. Το τίμημα προβλέπεται ότι θα αναπροσαρμόζεται κάθε έτος κατά ποσοστό 5% , ενώ το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με την ισχύουσα τιμαριθμική αναπροσαρμογή.
Μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού το Μάρτιο του έτους 2004 , για να καταστεί δυνατή η υπογραφή των συμβολαίων έπρεπε να εξασφαλιστούν οι άδειες από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ( Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, Εφορίες Αρχαιοτήτων, Δήμος Σούρπης, Δασαρχείο κλπ). Για το λόγο αυτό , καθώς είναι γνωστό ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι πολύπλοκες, τα συμβόλαια υπεγράφησαν από τον Ιούλιο του έτους 2006 μέχρι και τον Ιανουάριο του έτους 2007. Τα συμβόλαια αυτά κατατέθηκαν αμέσως στο Υποθηκοφυλακείο Σούρπης και καθώς ισχύει το καθεστώς δημοσιότητας μπορούν να λάβουν γνώση οι πάντες. Άλλωστε επανειλημμένα στον τοπικό τύπο δημοσιεύτηκαν αποσπάσματα των συμβολαίων, ενώ και από τη Μητρόπολη Δημητριάδος έχουν γίνει επανειλημμένα λεπτομερείς ανακοινώσεις.
Η Μητρόπολη Δημητριάδος συμβλήθηκε με την εταιρία Golfing Developments και δεν έχει καμία συναλλακτική σχέση με την εταιρία Dolphin Capital Partners.
Tέλος η έκταση που εκποιήθηκε ή εκμισθώθηκε ανήκει αναμφισβήτητα στην κυριότητα της Μητροπόλεως καθώς αυτό προβλέπεται από προεδρικό διάταγμα του έτους 1933 και από διανομή που έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του αγροτικού κώδικα το έτος 1958. Την έκταση αυτή μέχρι την πώληση και εκμίσθωση της την αξιοποιούσε ή ίδια η Μητρόπολη είτε εκμισθώνοντας την σε τρίτους είτε με αυτεπιστασία. Η έκταση τέλος αυτή δεν έχει καμία σχέση με την όμορη ανήκουσα στο Δημόσιο έκταση καθώς τόσο η έκταση της Μητροπόλεως , όσο και εκείνη του Δημοσίου είναι πλήρως οριοθετημένες από το Υπουργείο Γεωργίας το έτος 1958.
Τέλος πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλες οι πράξεις έχουν εγκριθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος , η οποία λαμβάνει και τα 2/5 ( το ποσοστό αυτό προβλέπεται σε προεδρικό διάταγμα του έτους 1933) τόσο του τιμήματος, όσο και του μισθώματος.
Είναι σαφές ότι όλα έχουν γίνει με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα και δεν υπάρχει καμία σκιά, ενώ δεν θα πρέπει η προσπάθεια της τοπικής Εκκλησίας να δημιουργήσει έσοδα για να χρηματοδοτήσει το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.»
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ψεύδη και συκοφαντίες χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, Ισίδωρος Κούβελος τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, περί ανάμειξης συγγενικού προσώπου του κ. Κούβελου στην πώληση έκτασης στο Βόλο σε περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013.
Με ανακοίνωσή του ο κ. Κούβελος σημειώνει: «Η χωροθέτηση της περιοχής Νηές ως εναλλακτικού χώρου για το γκολφ των Μεσογειακών Αγώνων έγινε από το Δήμο Βόλου και συμπεριλήφθη στο φάκελο υποψηφιότητας που υπέβαλαν οι Δήμοι Λάρισας και Βόλου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2006.
» Η ΕΟΕ προέκρινε έναντι της Πάτρας και επικύρωσε τον φάκελο αυτό στις 26 Ιουνίου 2006, αναθέτοντας στις δυο πόλεις την υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Ο πλήρης φάκελος υποψηφιότητας των δυο πόλεων, με όλα τα στοιχεία, εστάλη από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων στις 30 Ιουνίου 2006.
» Όλα αυτά συμβαίνουν πολύ πριν εγώ αναλάβω την προεδρία της Επιτροπής Διεκδίκησης της υποψηφιότητας των πόλεων Βόλου και Λάρισας για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, κάτι που έγινε την 16η Νοεμβρίου του 2006.»
Ο κ. Κούβελος και προσθέτει: «Μόνο ως λάσπη και συκοφαντίες μπορούν να χαρακτηρισθούν οι 'καταγγελίες' που επιχειρούν να με συνδέσουν με γεγονότα όπως είναι η χωροθέτηση του γηπέδου γκολφ στο Βόλο που έγιναν πολύ πριν αναλάβω την προεδρία της Επιτροπής Διεκδίκησης.
» [...] Για όλα τα ψεύδη και τις συκοφαντίες που ανυπόστατα διατυπώνει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη.»
Η ΝΤΟΡΑ
Στον κ. Καρατζαφέρη απάντησε και το Πολιτικό Γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη, και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε γίνεται λόγος για ψεύδη και συκοφαντίες που εξυπηρετούν, προφανώς, επιδιώξεις γνωστών λασπολόγων.
Τονίζει δε η ανακοίνωση πως η υπουργός Εξωτερικών και ο σύζυγός της δεν έχουν καμία σχέση με όσα αναφέρθηκαν στο δελτίο του ΑΝΤ1 και πως η μόνη εμπλοκή του κ. Κούβελου με τους Μεσογειακούς Αγώνες ήταν η προσπάθεια για τη διεκδίκηση και, τελικά τη διοργάνωσή τους από το Βόλο και τη Λάρισα.
Ο κ. Καρατζαφέρης υποστήριξε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 ότι μια έκταση 1.800 στρεμμάτων στο Βόλο, αγοράστηκε από τον πεθερό του γιου της ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη, έπειτα από μεθοδεύσεις του συζύγου της Ισ. Κούβελου, ώστε να βοηθηθούν τα επιχειρηματικά του σχέδια μέσω των Μεσογειακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ, η αξία της έκτασης αυτής, πολλαπλασιάστηκε αφού επελέγη να κατασκευαστούν εκεί τα γήπεδα γκολφ και όλες οι υποδομές για τους Μεσογειακούς Αγώνες.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ.Καρατζαφέρης δήλωσε για την υπόθεση: «Έτσι λέγανε όταν μίλησα για την σχέση οικογένειας Μητσοτάκη με την Siemens. Έτσι αντιδρούν και τώρα. Δεν αλλάζω συνταγή εγώ, τους περιμένω στην Βουλή. Αυτοί θα υποστηρίζουν τα δικά τους και εγώ θα υποστηρίζω αυτά που λέω.
» Ας ψάξει το κανάλι σας να δει πόσα τιμολόγια έχει κόψει ο όμιλος του κ. Κούβελου προς την Siemens, πόσα λεφτά, δηλαδή, έχει πάρει από την Siemens και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του. Υποχρεούμεθα να φωτίζουμε κάθε σκοτεινή πτυχή της πολιτικής μας ζωής και των εμπλεκομένων μετ' αυτής προσώπων.
» Να βγει η κ. Μπακογιάννη και να πει ότι ο συμπέθερός μου και πεθερός του παιδιού μου δεν έχει αγοράσει ούτε ένα στρέμμα στην περιοχή, οπότε λοιπόν και εγώ θα πω συγγνώμη. Και να μας πει ο κ. Κούβελος ότι δεν ήξερε που θα γίνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες, οπότε και πάλι θα πω συγγνώμη.
» Αλλά και ο κ. Κούβελος ήξερε που θα γίνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες και ο κύριος... αγόρασε την ίδια περίοδο χίλια τόσα στρέμματα και νοίκιασε άλλα τόσα με ευτελέστατο τίμημα. Τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: