Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

OI ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ


Τους θησαυρούς της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, αλλά και αυτούς των υπολοίπων 44 Δημόσιων Βιβλιοθηκών της χώρας, θα μπορεί από το 2009 ο κάθε ενδιαφερόμενος να αναζητήσει και να δει στο διαδίκτυο.Σπάνιες εκδόσεις βιβλίων και παλιά χειρόγραφα, ήδη ψηφιοποιούνται σελίδα προς σελίδα, για να μείνουν στην αιωνιότητα ακόμη κι αν ο χρόνος τα φθείρει.Συγκεκριμένα στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η ψηφιοποίηση των παλιότερων βιβλίων της, με την εγκατάσταση του αναδόχου του έργου, ο οποίος επιλέχθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό, του Υπουργείου Παιδείας.Στελέχη του αναδόχου δουλεύουν πυρετωδώς όλη τη μέρα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο, το οποίο καλούνται να ολοκληρώσουν μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.Πρόκειται να ψηφιοποιήσουν 1500 τόμους, που χρονολογούνται από το 1513 έως και τις αρχές του 20ού αιώνα (πριν το 1921), εκ των οποίων δέκα είναι χειρόγραφα (θρησκευτικά), 1460 βιβλία και τα υπόλοιπα περιοδικά.
Σύμφωνα με το διευθυντή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας, κ. Γιώργο Λιακόπουλο, το Νοέμβριο του 2006 είχε αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας προς όλες τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας, σχέδιο της προκήρυξης του διαγωνισμού για ψηφιοποίηση των παλιών βιβλίων τους, ζητώντας να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Το 2007 ακολούθησε η προκήρυξη του διεθνή διαγωνισμού ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2008, οπότε και ανατέθηκε το έργο.
Μέχρι πρότινος υλοποιούνταν οι απαραίτητες διαδικασίες για την εγκατάσταση του ανάλογου εξοπλισμού σε κάθε βιβλιοθήκη, για την ψηφιοποίηση, μέχρι να ξεκινήσει πρόσφατα και επί της ουσίας, το έργο.
Μεταξύ των τόμων που επιλέχτηκαν για ψηφιοποίηση, όπως μας ανάφερε ο κ. Λιακόπουλος είναι, τα Άπαντα του Αριστοφάνη έκδοση του 1710 από εκδοτικό οίκο του Άμστερνταμ, τα Άπαντα του Πλάτωνα έκδοση του 1513 του εκδοτικού Οίκου των Άλδων στη Βενετία, το τρίτομο Λεξικό του Σουίδα του 1705 και χειρόγραφο του 1691 περιέχον θρησκευτικές σημειώσεις και κείμενα που πιθανόν γράφηκαν σε μοναστήρι.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας αριθμεί πάνω από 70.000 τόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: