Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής Μαθηματικός (1873-1950)

Με νέα σημαντικά ευρήματα, που φωτίζουν το επιστημονικό έργο και τη ζωή του μεγάλου Ελληνα μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, αλλά και του εξίσου σημαντικού οικογενειακού του περιβάλλοντος, εμπλουτίζεται το ομώνυμο Μουσείο, που θα εγκαινιάσει το Σάββατο 21 Μαρτίου στην Κομοτηνή, ο υπουργός Μεταφορών, Ευριπίδης Στυλιανίδης.Στην κατοχή του μουσείου βρίσκεται πλέον, μαζί με τα δεκάδες σημαντικά έγγραφα, αλληλογραφία του Ελληνα μαθηματικού με τον φοιτητή Πορφύριο, του 1935, μέσα από την οποία αναδεικνύονται στοιχεία του χαρακτήρα του. «Η αλληλογραφία επικεντρώνεται κυρίως σε πληροφορίες σχετικά με μεταπτυχιακές σπουδές του φοιτητή στη Γερμανία, αλλά μέσα από αυτήν προκύπτουν ηθογραφικά στοιχεία του Καραθεοδωρή, ο οποίος φαίνεται πως αγαπά και βοηθά τους νέους», δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου, μαθηματικός Αθανάσιος Λιπορδέζης.
Εξάλλου, στη συλλογή του Μουσείου προστέθηκε η βιογραφία του γενάρχη Στέφανου Καραθεοδωρή, όπως αποτυπώθηκε από τον δάσκαλο του Γένους, στη Σχολή της Χάλκης, Ηλία Τανταλίδη, το 1867. Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται αυθεντικά χειρόγραφα της αλληλογραφίας του με τον Γερμανό μαθηματικό, Αρθουρ Ρόζενταλ, για την αλγεβροποίηση του μέτρου, περί τις 10.000 σελίδες σε χειρόγραφα του κορυφαίου Ελληνα μαθηματικού - καθώς και του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή - από επιστολές του, έρευνες, εργασίες, διατριβές και άλλα συγγραφικά και επιστημονικά του πονήματα. Διασώζεται, επίσης, η διδακτορική διατριβή του μαθηματικού για τον λογισμό των μεταβολών, με την οποία σηματοδότησε τη μέχρι τότε σκέψη των μεγαλύτερων μαθηματικών, τα γνήσια αντίτυπα της αλληλογραφίας του Καραθεοδωρή με τον Αϊνστάιν, όλο το συγγραφικό του έργο σε 40 πολυτελείς τόμους βιβλίων, εργασίες και βιβλία του σε έξι γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά). Επίσης, φιλοξενούνται προσωπικά του κειμήλια.
Το μουσείο στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο, στο κέντρο της Κομοτηνής (απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο). Ηδη, εκατοντάδες σχολεία έχουν πραγματοποιήσει επισκέψεις, ενώ την επόμενη χρονιά θα φιλοξενηθεί διεθνές μαθηματικό συμπόσιο αφιερωμένο στον Καραθεοδωρή, με συμμετοχή σημαντικών καθηγητών από το εξωτερικό.
«Ο Καραθεοδωρής γίνεται ολοένα και πιο γνωστός και κατέχει πλέον σημαντική θέση στην ψυχή των Ελλήνων», επεσήμανε ο κ. Λιπορδέζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: