Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΑΔΕΣ...



Δωρεάν διακοπές στην εξωτική Ταϋλάνδη προσπαθούν να προσφέρουν σε φίλους και συνεργάτες τους, κάποιοι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου και μάλιστα με χρήματα των φορολογουμένων.

Την στιγμή που η οικονομική κρίση απειλεί μισθούς και συντάξεις, την ώρα που οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας βυθίζονται στην ένδεια, υπάρχουν βουλευτές της ελληνικής Βουλής που απαιτούν από το Δημόσιο να καταβάλει τα έξοδα παραμονής βοηθών και συνεργατών σε εξωτικές χώρες.

Στην πρωτεύουσα της Ταϋλάνδης, Μπανγκόγκ, κατά το τέλος Μαρτίου διοργανώνεται η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη, στην οποία μετέχουν βουλευτές από 165 χώρες του κόσμου. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει διακομματική επιτροπή, αποτελούμενη από πέντε βουλευτές: τον Νάσο Αλευρά από το ΠΑΣΟΚ, την Έλσα Παπαδημητρίου από τη ΝΔ, την Βέρα Νικολαΐδου από το ΚΚΕ, τον Θανάση Λεβέντη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Θάνο Πλεύρη από τον ΛΑΟΣ.

Τα έξοδα μετάβασης και παραμονής είναι πληρωμένα από το ταμείο της Βουλής.

Καταγγελίες που έφθασαν στα γραφεία της zougla.gr αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές ετοιμάζονται να πάρουν μαζί φίλους και συνεργάτες τους, φυσικά με έξοδα του ελληνικού Δημοσίου.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσο Αλευρά, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει ζητήσει να συνοδεύεται από οποιοδήποτε πρόσωπο κατά το ταξίδι στην Ταϋλάνδη. Το ίδιο τόνισε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης, ενώ στάθηκε αδύνατο να επικοινωνήσουμε με την Έλσα Παπαδημητρίου και την Βέρα Νικολαΐδου.

Όμως, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θάνος Πλεύρης, αν και δηλώνει ότι για δικούς του λόγους δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην διάσκεψη της Ταϋλάνδης, περιγράφει με λεπτομέρειες στη zougla.gr ένα άλλο ταξίδι, στη σύνοδο του ΟΟΣΑ, όπου τον συνόδευε η… σύζυγός του. Φυσικά, την διαμονή της κάλυψε οικονομικά το ελληνικό Δημόσιο -πλην του εισιτηρίου που, όπως λέει, πλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ, η Βουλή δικαιολογεί 250 ευρώ την ημέρα ως έξοδα παραμονής, χωρίς να απαιτούνται παραστατικά, οπότε ο βουλευτής μπορεί να τα διαθέσει όπως θέλει, ακόμη και να πληρώσει με αυτά τα χρήματα τα έξοδα τρίτων ή και… τέταρτων προσώπων.

Χαρακτηριστικό της «ψιλικατζίδικης» νοοτροπίας ορισμένων βουλευτών που, όπως φαίνεται, δεν αφήνουν ούτε.. ψίχουλο να πάει χαμένο, είναι το σκεπτικό ότι, αφού το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει διπλό κρεβάτι και η μία θέση… περισσεύει, τότε είναι ευκαιρία να συνταξιδέψει η σύζυγος ή η ερωμένη ή ακόμη και ο… εραστής, όπως λένε κάποιες κακές γλώσσες…




Ανωτέρου επιπέδου διπλωματικές πηγές, μιλώντας στη zougla.gr, όχι μόνο επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες, αλλά δίνουν και λεπτομέρειες για την ελληνική αποστολή, λέγοντας ότι στην Ταϋλάνδη σκοπεύουν τα ταξιδέψουν συνολικά δέκα άτομα (βουλευτές, συνοδοί και υπάλληλοι της βουλής) και ότι τα εισιτήρια κοστίζουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο 2.500 ευρώ κατ' άτομο.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι οι διπλωμάτες θεωρούν την διάσκεψη στην Μπανγκόγκ άνευ πολιτικής αξίας και την χαρακτηρίζουν σκωπτικά ως ευκαιρία για «τουριστική εκδρομή: «Η κυβέρνηση της Ταϋλάνδης ανετράπη το 2008 και σε μερικούς μήνες πρόκειται να γίνουν εκλογές. Μέχρι τότε ουσιαστικά δεν υπάρχει συνομιλητής για τους βουλευτές. Η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ημι-δικτατορίας, το Κοινοβούλιο είναι διαλυμένο και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι ένας υπέργηρος και παραγκωνισμένος πολιτικός. Η παρουσία τόσων πολιτικών σε αυτή την χώρα νομιμοποιεί την ανώμαλη πολιτική κατάσταση. Το ταξίδι αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να κάνουν πληρωμένες διακοπές οι βουλευτές», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Τελικά, αυτό που σε άλλες εποχές θα ήταν απλώς αξιοκατάκριτο, σήμερα που η χώρα βυθίζεται στη φτώχεια και αγωνίζεται να ξεφύγει από τα νύχια των αρπακτικών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος γίνεται εγκληματικό, αφού εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού φαίνεται πως αδιαφορούν για την τύχη του και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καλοπέραση των φίλων και συγγενών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: