Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πρωτοφανή επίθεση στο μεσιτικό κλάδο ,από το ειδησεογραφικό site newsit.gr(συμφερόντων Ν.Ευαγγελάτου) - επίσημο συνεργάτη του συλλόγου μεσιτών Αθηνών-Αττικής, o πρόεδρος του οποίου κ.Ρεβύθης συχνά-πυκνά ήταν προσκεκλημένος σε εκπομπές του κ.Ευαγγελάτου κ προφανώς από κει ξεπήδησε η στενή συνεργασία. Ούτε λίγο ούτε πολύ το γνωστό portal σε ένα ανυπόγραφο άρθρο του χωρίς μάλιστα να δίνει στοιχεία αποκαλεί τους μεσίτες κλέφτες και ..."μαφιόζους"
,επειδή επιμένουν να προστατέψουν τη δουλειά τους και να λάβουν την αμοιβή 2% για τις υπηρεσίες τους.
Σε μια εποχή που ο λαϊκισμός έχει κτυπήσει ταβάνι ,όσοι έμαθαν να πορεύονται δημοσιογραφικά επενδύοντας στον κιτρινισμό , νιώθουν να παίζουν στο γήπεδό τους. Ας κάνουμε κλικ, ας συγκρατήσουμε το διαφημιστικό τζίρο της επιχείρησης πετώντας λάσπη σε ένα ολόκληρο κλάδο , που βιώνει αλλεπάλληλα χτυπήματα τόσο από την τελματώδη κατάσταση της Ελληνικής Κτηματαγοράς ,όσο κι από την σφοδρή φορομπηχτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα και ιδιαίτερα στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν έφτανε η περαίωση , δεν έφτανε η έκτακτη εισφορά , δεν έφτανε η περικοπή του αφορολόγητου σε μόλις 8000 ευρώ (μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες ,οι οποίοι για να κάνουν τη δουλειά έχουν ρίσκο , έχουν άγχος , δεν έχουν τη σιγουριά του μισθού μήνας μπει, μήνας βγει , ρίχνουν λεφτά σε διαφήμιση , είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν επαγγελματική έδρα , πιθανότατα υπαλλήλους και φορολογούνται αν βγάζουν πάνω από 655 ευρώ το μήνα, με 12μηνο υπολογισμό), δεν έφτανε το τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ για να ασκείς το επάγγελμα(!!!) ,δεν έφτανε η ατέλειωτη φοροεπιδρομή στα ακίνητα και η "ποινικοποίηση" ουσιαστικά της ιδιοκτησίας , έχουμε και την δίχως όρια δυσφήμηση του επαγγέλματος
.
Επειδή είμαι στο ΄χωρο πάνω από 10 χρόνια ,επειδή προσπαθώ να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μου , επειδή επιμορφώνομαι συνέχεια για το αντικείμενο παρακολουθώντας σεμινάρια, μεταπτυχιακά κλπ. , επειδή αγωνιώ για να αποκτήσει το κύρος που του πρέπει ο κλάδος μας και επειδή ουδέποτε αισθάνθηκα κλέφτης...που κάνω τη δουλειά μου , ούτε ποτέ υπέπεσε στην αντίληψή μου να υπάρχουν συνάδελφοι που κινούνται με λογικές και πρακτικές ...νονών και μαφιόζων (αλλά ακόμη κι αν υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά ,δεν δέχομαι να με συγχέει η κοινή γνώμη μαζί τους) καταγγέλλω το newsit για άθλιο κιτρινισμό .
Αν πράγματι υπάρχουν συνάδελφοι που απειλήθηκαν (πράγμα που γνωρίζοντας το χώρο ,δεν πιστεύω στα σοβαρά ) να καταγγείλουν και να ονομάσουν από ποιους απειλήθηκαν ,και να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα ώστε να συμμορφωθούν αν και όποιοι ασκούν τέτοιες μεθόδους ή και να αποβληθούν από τον κλάδο. Αν τους γνωρίζετε εσείς να τους γνωστοποιήσετε στον αρμόδιο σύλλογο και στην ομοσπονδία μεσιτών για να επιληφθούν.
Το γεγονός ότι το portal αυτό αποτελεί επίσημο συνεργάτη του μεσιτικού συλλόγου ,που είμαι μέλος αποτελεί αν μη τι άλλο πρόκληση και περιμένω από τον πρόεδρο μας κ.Ρεβύθη και από το Δ.Σ του συλλόγου μας άμεση και δυναμική αντίδραση. Εδώ και καιρό έχω καταθέσει τις απόψεις μου( δείτε εδώ) για την επόμενη μέρα στο μεσιτικό επάγγελμα και την πορεία που πρέπει να λάβει ο κλάδος μας ,αναμένοντας επιτέλους και την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου ,που ρυθμίζει αρκετά πράγματα για τη μεσιτεία στην Ελλάδα.
Υ.Γ. Λόγω παράλειψης δεν ανέφερα ότι κατά τη γνώμη μου και τις πεποιθήσεις μου για μια ελεύθερη αγορά ,ασφαλώς και η τιμή που χρεώνει κανείς τις υπηρεσίες του εμπίπτει στο νόμο αγοράς και ζήτησης και είναι σε άμεση σχέση με την παρεχόμενη ποιότητα. Αυτό όμως συμβαίνει και στην πράξη. Μπορεί κάποιος να δεχτεί να μεσιτεύσει ένα ακίνητο είτε για κάτω από 2% ,είτε να ζητήσει π.χ. 3 % ή 4%. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο αξιολογεί ο καθένας μας τις υπηρεσίες , πόσο εμπορικό είναι ένα ακίνητο , την αξία του (1% σε μονοκατοικία 1εκ. ευρώ είναι 10χιλ ευρώ ,ενώ 2% σε ισόγεια γκαρσονιέρα αξίας 35χιλ είναι είναι μόλις 700 ευρώ - το κόστος απλής αγγελίας όμως είναι το ίδιο) . Επίσης ρόλο παίζει η απόσταση από την έδρα του μεσίτη του προς πώληση ακινήτου.
Ωστόσο σαν επαγγελματίας μεσίτης δεν είναι "δεοντολογικό" να απαξιώνεις τη δουλειά όλων μας διαφημίζοντας σε έντυπα Πανελλήνιας κυκλοφορίας π.χ. ότι αμείβεσαι για κάθε ακίνητο με 0,5 % γιατί αποτελεί υποβάθμιση για όλους μας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να δεχτείς απειλές από συναδέλφους.

Ανδρέας Σταματόπουλος
Μεσίτης Αστικών Συμβάσεων -Εκτιμητής Ακινήτων

Δείτε εδώ όσα γράφει το newsit
κ εδώ η σελίδα newsit ακίνητα σε συνεργασία με το ΄σύλλογο μεσιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: