Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Εις μνήμην Νεοκλή Σαρρή

Στη μνήμη του καθηγητή Νεοκλή Σαρρή που χάσαμε στις 19 Νοεμβρίου 2011
Είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά σε επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη. Με μεγάλη προθυμία αποδεχόταν κάθε πρόσκληση και ερχόταν ως ομιλητής. Τον θυμόμαστε συχνό ομιλητή σε εκδηλώσεις της ΠΕΟΦ άλλοτε στο Πανεπιστήμιο,άλλοτε στο Πνευμ/κό Κέντρο της Μητρόπολης Θεσ/νίκης.
Καθώς τον άκουγες έβλεπες ένα ανεξάντλητο πλούτο γνώσης να ξετυλίγεται μπροστά σου.




Ήξερε τόσα πρόσωπα, είχε ζήσει τόσες περιστάσεις. Τόσο ποιοτική σκέψη. Μία νέα σχολή σκέψης για την ακρίβεια.
Μιλούσε, μιλούσε ακαταύπαστα, παρουσιάζοντας περιστατικά και αξιολογώντας περίφημα καταστάσεις. Μόλις πριν 1 χρόνο, σε εκδήλωση της ΠΕΟΦ στον Κιν/φο Ολύμπιον είχε προβλέψει ότι ίσως διεθνής συγκυρίες (φυσικό αέριο κλπ) ευνοήσουν την θέση μας στην περιοχή. Τι κρίμα που δεν αξιοποιήθηκε σοβαρά από τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.



Ο Νεοκλής Σαρρής ήταν, ίσως, ο καλύτερος γνώστης της τουρκικής πραγματικότητας. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη γνώριζε άπταιστα την τουρκική γλώσσα και μελετούσε τις τουρκικές πηγές (μεταξύ των οποίων το Στρατηγικό βάθος του Νταβούτογλου, το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά 10 χρόνια αργότερα).


Ο Σαρρής μιλούσε και προειδοποιούσε από τη δεκαετία του 90’ αλλά η μικρόψυχοι πολιτικάντηδες στην Ελλάδα χλεύαζαν και κορόιδευαν…
Καλό Παράδεισο κ. Σαρρή
Καλό Παράδεισο μεγάλε Έλληνα.
Αντιπαρακμή
(φωτογραφίες: Ιστολόγιο Αντιπαρακμή)
ακολουθούν βίντεο με συνεντεύξεις του Νεοκλή Σαρρή και κείμενα που γράφηκαν με αφορμή την εκδημεία του στο:http://antiparakmi.blogspot.com/2011/11/blog-post_1791.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: