Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΣΟ


Με επιτυχία διεξήχθη η εκδήλωση του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. και του Κ.ΕΑ. για τις εξελίξεις στο κυπριακό, στις 20 Ιανουαρίου στη Λεμεσσό. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, παρουσία των ΜΜΕ, προσωπικοτήτων και πλήθους κόσμου, αναλύθηκαν τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, εν όψει κατάθεσης νέου σχεδίου και σε συνάρτηση με το περιβάλλον που διαμορφώνεται σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ.Α (www.elkeda.gr) Σταύρος Καρκαλέτσης, στην εισαγωγική του ομιλία, αναφέρθηκε στο ευρύτερο κλίμα που διαμορφώνεται στα δυτικά κέντρα λήψης αποφάσεων, στον διευρωπαικό διάλογο για ένα νέο συλλογικό πλαίσιο στην ασφάλεια, τη ανάγκη επικαιροποίησης των ευρωατλαντικών σχέσεων και την απουσία δημόσιου διαλόγου σε Ελλάδα και Κύπρο για τα μείζονα αυτά θέματα κοινού ευρωπαικού ενδιαφέροντος. «Έρχεται από τα γνωστά κέντρα νέο σχέδιο και εμείς οφείλουμε να εργαστούμε για λύση στο κυπριακό, όχι διάλυση», τόνισε εμφαντικά ο Σταύρος Καρκαλέτσης, ενώ μίλησε για διαχρονικότητα στα ελληνικά φοβικά σύνδρομα.

Ο πρόεδρος του Κ.Ε.Α. Κρίνος Μακρίδης, κινούμενος στην ίδια συλλογιστική, κάλεσε σε αντίσταση σε θολές μεθοδεύσεις, την ώρα που επιχειρείται δημιουργία αποσταθεροποίησης στην Κύπρο.

Η δημοσιογράφος Κύρα Αδάμ, αναφερόμενη στην αναβαθμισμένη τουρκική παρουσία στο διεθνές περιβάλλον, υπογράμμισε την έκλειψη της ελληνικής πολιτικής και μια Τουρκία που δεν εκπροσωπεί πλέον μόνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά κινείται και αυτόνομα όσο και δυναμικά. «Η Άγκυρα προσφέρει στην Ουάσινγκτον το όχημα για να προσεγγίσουν οι ΗΠΑ τον μουσουλμανικό κόσμο», επεσήμανε η Κύρα Αδάμ. «Αντίθετα, η ελληνική πλευρά, σε μια φθίνουσα πορεία, έχει για παράδειγμα παγώσει τις ελληνορωσικές σχέσεις. Αυτό που δεν έκανε με τη Ρωσία η Αθήνα, το κάνει τώρα η Άγκυρα.» Για το κυπριακό, η Κύρα Αδάμ ήταν κατηγορηματική: «Η Τουρκία θέλει συνομοσπονδία, με δύο συνιστώντα κράτη. Επιστρέφει το σχέδιο Ανάν, δυστυχώς στα πολύ επικίνδυνα σημεία του...»

Στην δική του εισήγηση, ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών Χρήστος Ιακώβου ανέλυσε τις τουρκικές διεκδικήσεις στον μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου θαλάσσιο χώρο και την όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας συνολικά. Αναφέρθηκε στις βρετανικές μεθοδεύσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την προσπάθεια του Λονδίνου προς κατοχύρωση εναέριου και θαλάσσιου χώρου στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. «Η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σε καθαρά αμυντική τακτική έναντι της Τουρκίας», τόνισε ο Χρήστος Ιακώβου, «...με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται....»

www.elkeda.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: