Ενεκρίθη ο αυστηρότερος μεταναστευτικός νόμος στις ΗΠΑ
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Απριλίου 2010, 07:38
Τον πιο αυστηρό μεταναστευτικό νόμο υπέγραψε χθες η κυβερνήτης της Αριζόνα των ΗΠΑ, Τζαν Μπριούερ, τον οποίο ο πρόεδρος Obama χαρακτήρισε ως μια προσπάθεια που καταδεικνύει την ανάγκη για μεταρρύθμιση σε εθνικό επίπεδο.Η μετανάστευση είναι ένα θέμα που προκαλεί πολλές διαμάχες στις ΗΠΑ, όπου περίπου 10,8 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες ζουν και εργάζονται στη «σκιά». Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα επισκιαζόταν στο εθνικό επίπεδο από άλλα θέματα, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκαλώντας οργή σε πολλούς Λατίνους υποστηρικτές του Ομπάμα.
Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Καπιτωλίου στο Φοίνιξ πριν από την ανακοίνωση της Τζαν Μπριούερ, κυρίως αντιτιθέμενοι στο μέτρο οι οποίοι κρατούσαν πανό που έγραφαν «Είμαστε άνθρωποι», «Αρκετά».
Η Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Πατρίσια Εσπινόσα, δήλωσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στο Μεξικό και την Αριζόνα, που έχουν ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς.
Περίπου 460.000 παράνομοι μετανάστες υπολογίζεται πως ζουν στην πολιτεία, η οποία αποτελεί επίσης την κύρια πηγή εισόδου παράνομων μεταναστών που περνούν στις ΗΠΑ από το Μεξικό.
Η κ. Μπριούερ δήλωσε ότι ο νέος νόμος ισχυροποιεί την Αριζόνα και θα τη βοηθήσει να κρατηθεί ασφαλής από καρτέλ των ναρκωτικών και άλλες απειλές. «Προστατεύει τον κάθε πολίτη της Αριζόνα και καθέναν που βρίσκεται νόμιμα στην πολιτεία μας, διασφαλίζοντας ότι τα συνταγματικά δικαιώματα όλων παραμένουν ακλόνητα», είπε.
Ο νόμος της Αριζόνα είναι ο πιο αυστηρός μεταξύ ενός αυξανόμενου αριθμού μεταναστευτικών μέτρων που εγκρίνονται από πολιτείες των ΗΠΑ.
Απαιτεί από τους πολιτειακούς και τοπικούς αστυνομικούς να συλλαμβάνουν όσους δεν είναι σε θέση να παράσχουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Καθιστά επίσης ποινικό αδίκημα τη μεταφορά κάποιου που είναι παράνομος μετανάστης, καθώς και την πρόσληψη ημερήσιων εργατών στο δρόμο.
Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε 90 ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου