Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Για την επέτειο της ΕΟΚΑ

" Ήταν πρώτη του Απρίλη της Ε.Ο.Κ.Α. η αρχή// Σαν ακούστηκε στην Κύπρο η φωνή του Διγενή"


Ακριβώς 55 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Άγια ημέρα που 237 άνδρες, ανάμεσά τους και πολλά αμούστακα παλικάρια, ύψωναν το ανάστημά τους απέναντι σε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία. Η 1η Απριλίου του 1955, ήταν η ημέρα που ένας από τους κορυφαίους Στρατηγούς του Έθνους, επέλεξε για να κάνει το νησί της Αφροδίτης να τυλιχθεί ολάκερο από τη φλόγα της Λευτεριάς.
Το μήνυμα του Αρχηγού Διγενή έφτασε και στο τελευταίο χωριό της Μεγαλονήσου μας. Ένα μήνυμα βγαλμένο από αιώνες ελληνικής υπεροχής που καλούσε τους γενναίους απογόνους των Αχαιών, να αγωνιστούν για ένα και μόνο σκοπό. Την ένωση με τη Μητέρα Πατρίδα. Με τη βοήθεια της Υπερμάχου Στρατηγού μας κι ένα πύρωμα στις καρδιές, ίδιο μ' αυτό που επιβάλλει η ακατάλυτος ψυχή των Σαλαμίνων, η Μεγάλη Γαλανόλευκη της πολυπόθητης Ενώσεως κυμάτισε υπερήφανη, ξυπνώντας μνήμες βγαλμένες από τα βάθη των αιώνων.
Οι πρώτες δολιοφθορές εναντίον αγγλικών στόχων, ακολουθήθηκαν από τις αποχές των μαθητών και τις μνημειώδεις διαδηλώσεις στην Κύπρο, κατά τις οποίες ένα και μόνο σύνθημα επικρατούσε: "ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ". Οι τοίχοι των οικημάτων γέμισαν από ελληνικές σημαίες και αιτήματα που διατράνωναν την ελληνικότητα του νησιού. Αιτήματα τα οποία κάποια παιδιά πάνω στο άνθος της ηλικίας τους πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή. Οι άτιμες αγχόνες που έστησαν οι άθλιοι και υποτιθέμενοι "σύμμαχοί" μας, οι Βρετανοί, έδωσαν θάνατο και γέννησαν ταυτόχρονα ήρωες. Ήρωες αθανάτους κι ακλόνητους σα δένδρα αψηλά υπερήφανα κι αγέρωχα, που η σκιά τους φτάνει πολύ πιο μακριά από τα φυλακισμένα μνήματα. Φεύγει και πάει στα πέρατα της οικουμένης, γεμίζοντας με αγωνιστικό πάθος τους απανταχού Έλληνες.
Ήρωες αθάνατοι σε μάχες σώμα με σώμα, σε μαρμαρένια αλώνια που το αίμα έτρεξε αυλάκι, μα πάνω απ' όλα κάποια πρόσωπα. Κάποια πρόσωπα πλαισιωμένα σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που η θέα τους και μόνο μας κάνει να δακρύζουμε. Κάτω από τις φωτογραφίες τα τελευταία τους λόγια. Γεμάτα ηρωισμό και αγάπη υπέρμετρη για την Πατρίδα. Κοιτώντας κανείς τριγύρω του, σίγουρα θα αναρωτηθεί αν αξίζει στις μέρες μας να αγωνιζόμαστε. Κι όμως γι' αυτούς που έδωσαν τα πάντα για τη Μεγάλη Ιδέα, αξίζει να αγωνιστεί.
Αξίζει να αγωνιστεί για τις χίλιες και πλέον ψυχές που έπειτα από 35 χρόνια από την τουρκική εισβολή, συνεχίζουν να αγνοούνται. Αξίζει να αγωνιστεί για τις μάνες των Ελλαδιτών μαχητών που τα δαφνοστεφανωμένα ονόματά τους τιμούν τον τύμβο της Μακεδονίτισσας. Αξίζει κανείς να αγωνιστεί για εκείνες τις μαυροντυμένες μάνες των αγνοουμένων που περιμένουν καρτερικά και μαρτυρικά μπροστά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας. Υπομονή αδέλφια κι Αυτή που είναι να έλθει δε θα αργήσει. Με βια μετράει τη γη, βγαλμένη από ιερά οστά και αντρειωμένη σαν και πρώτα κραδαίνει το σπαθί το τρομερό στην όψη, υπακούοντας στην εντολή που δίνουν οι ψυχές άξιων αγωνιστών: "ΕΛΛΑΣ ΕΓΕΙΡΟΥ".
Ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος, η διοίκηση καθώς και τα μέλη του, κλίνουν ευλαβικά το γόνυ σ' αυτούς που πάλεψαν για Λευτεριά και Ένωση. Επίσης ενημερώνει μέσω του παρόντος δελτίου τύπου, ότι τη Κυριακή 18 Απριλίου του τρέχοντος, θα πραγματοποιηθεί μεγαλειώδης ανοιχτή εκδήλωση προς τιμήν της Ε.Ο.Κ.Α.. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισης. Καλούνται οι Λαρισαίοι και οι Λαρισαίες να πλαισιώσουν και να πυκνώσουν τις γραμμές της γενναίας φάλαγγας των μελανοχιτώνων, οι οποίοι συνοδεία θρυλικών εμβατηρίων θα διατρανώσουν τα αιτήματα του Ελληνισμού.


ΖΗΤΩ Η Ε.Ο.Κ.Α.- ΔΟΞΑ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ

ΕΛΛΑΣ-ΚΥΠΡΟΣ-ΕΝΩΣΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: