Σάββατο, 8 Μαΐου 2010

Σοκ: Δέκα Κρητικοί με λέπρα σε χωριό του Λασιθίου

www.ellinikiafipnisis.blogspot.com

Της Αννας Κωνσταντουλάκη
Αρνούνται ιατρική παρακολούθηση για λόγους κοινωνικού στιγματισμού - Παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε η καθηγήτρια Ν. Τόσκα
Το νησί με τους λεπρούς της Σπιναλόγκας, αναβιώνει στην Κρήτη του 2010. Δέκα Κρητικοί που έχουν προσβληθεί από τη μεταδοτική νόσο (που θεωρητικά έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα)-ο ένας είναι ήδη παράλυτος, έχει τυφλωθεί και έχει χάσει το ένα του πόδι-ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε χωριό του Ν. Λασιθίου
και αρνούνται, για λόγους κοινωνικού στιγματισμού, την ιατρική παρακολούθηση, γεγονός που ανάγκασε χθες την καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκη Τόσκα, να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα.
“Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι με τη νόσο του Χάνσεν και να μην ακολουθούν θεραπεία, με κίνδυνο να κολλήσουν την ασθένεια και άλλοι άνθρωποι με τους οποίους έχουν επαφή”, είπε χθες στην “Π” η κ. Τόσκα, η οποία τόνισε ότι ενώ έχει ενημερώσει για την περίπτωσή τους, τις αρμόδιες υπηρεσίες και Αρχές, δεν έχει γίνει τίποτε.
Οι συγκεκριμένοι ασθενείς κατοικούν σε μικρό χωριό του Νομού Λασιθίου και είναι ηλικίας από 50 εως 80 ετών.
Η καθηγήτρια Δερματολογίας σημείωσε: “Υλοποιούμε εδώ και 5 μήνες ένα πρόγραμμα σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον καθηγητή κ. Χρήστο Λιονή, για να εκριζώσουμε τη νόσο του Χάνσεν στην Κρήτη.
Read more...

Δεν υπάρχουν σχόλια: